România îşi menţine obiectivul de aderare la zona euro în anul 2015

De AGERPRES 31 Octombrie 2011, 19:19 Economie
România îşi menţine obiectivul de adoptare a monedei euro în cursul anului 2015, a reieşit din discuţiile avute în şedinţa Comitetului interministerial de resort, conduse de premierul Emil Boc şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"S-au trecut în revistă situaţia din zona euro, precum şi evoluţiile economice internaţionale, iar obiectivul României rămâne trecerea la moneda unică europeană în anul 2015", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, care a participat la reuniunea de la BNR.

Potrivit unor surse, participante la discuţii, oficialii BNR şi ai Guvernului au subliniat că România este capabilă să întrunească criteriile Pactului Euro Plus privind limitarea deficitului bugetar, a datoriei publice şi a inflaţiei.

Preşedintele Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, a declarat, după şedinţa de la BNR, la care a participat, că exportatorii şi importatorii din România doresc adoptarea monedei euro chiar mai devreme decât obiectivul 2015.

"Exportul României este legat de spaţiul european în proporţie de 70%, import-export, ca atare, odată intrată România în zona euro, importatorii şi exportatorii români ar scăpa de stresul valutar", a argumentat Ionescu.

Preşedintele ANEIR a mai arătat că din experienţa altor state care au aderat a zona euro, odată ce România ar adopta moneda europeană, volumul schimburilor comerciale dintre România şi celelalte state din eurozonă ar creşte cu 50%.

De asemenea, el a mai argumentat prin faptul că odată intrată în zona euro, România ar primi imediat asistenţă de la celelalte state membre, în caz de dificultate.

"Odată intrată în zona euro, o ţară nu este părăsită, lăsată să se descurce singură", a spus Ionescu.

Preşedintele ANEIR a mai arătat că, în contextul problemelor legate de criza datoriilor suverane din zona euro, România ar fi acceptată fără să întâmpine piedici politice de tipul celor de care s-a lovit în cazul aderării la spaţiul Schengen.

În context, el a evidenţiat că România îndeplineşte în acest moment criteriul datoriei publice sub 60% din PIB, necesar aderării la zona euro, iar anul viitor va îndeplini şi celelalte două criterii principale cerute - inflaţie scăzută şi deficit bugetar sub 3% din PIB.

Guvernul a confirmat ulterior, într-un comunicat de presă, menţinerea ţintei de aderare la zona euro în anul 2015, subliniind că adoptarea monedei unice europene depinde de coerenţa politicilor macroeconomice interne.

"S-a reiterat menţinerea ţintei de aderare la euro pentru anul 2015, subliniindu-se faptul că aceasta are un efect de armonizare şi disciplinare a politicilor macroeconomice, iar îndeplinirea criteriilor pentru adoptarea euro este un indicator esenţial de evaluare atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru pieţele internaţionale. În acest sens, momentul adoptării euro depinde de dezvoltările de pe plan european şi mondial, coerenţa politicilor macroeconomice interne şi implementarea reformelor structurale fiind imperios necesare", se arată în comunicatul Guvernului.

În şedinţa de la BNR s-a discutat despre stadiul îndeplinirii criteriilor de convergenţă nominală în contextul recentelor evoluţii economice din zona euro, se mai arată în comunicat.

 

Autor AGERPRES 31 Octombrie 2011, 19:19 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii