Produsul Intern Brut estimat a scăzut in primul trimestru cu 2,6%

De Mihai Vintilă 04 Iunie 2010, 00:00 Economie
Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96.707,4 milioane lei preţuri curente, în scădere (în termeni reali) cu 2,6% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS) Industria a fost singura ramură de activitate care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,2%, iar construcţiile şi-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%.

Reduceri mai mici s-au înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (-0,9%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (-2,4%), în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-1,5%) şi în alte activităţi de servicii (-2,7%).
Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 10,7%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul I 2010 cererea internă a scăzut cu 3%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2009, în principal pe seama reducerii cu 28,9% a formării brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 4,8 procente, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-19,7%).

Volumul cheltuielilor pentru consum final al administraţiilor publice s-a diminuat cu 1,8%.
Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 04 Iunie 2010, 00:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate