Preţurile producţiei industriale din România au crescut

De AmosNews 02 Aprilie 2013, 13:18 Economie
Evoluţia preţurilor producţiei industriale a fost influenţată de creşterea preţurilor pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă. În februarie 2013, comparativ cu ianuarie 2013, preţurile producţiei industriale din România au crescut cu 0,3%. Pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,3%.

În februarie 2013, comparativ cu februarie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 5,4%, cu 1,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 2,2 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Preţurile produselor energetice au fost determinante pentru evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale.

În februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au crescut la grupa produselor energetice (+1,6%). Pentru celelalte mari grupe industriale s-au înregistrat scăderi de preţuri; cele mai importante fiind cele ale preţurilor din industria bunurilor de capital (-0,3%), urmate de cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,2%), industria bunurilor de uz curent (-0,2%) şi industria bunurilor intermediare (-0,1%).

Comparaţie anuală
Preţurile anuale ale bunurilor de uz curent şi cele ale produselor energetice: peste nivelul de 5,4%, estimat pentru total industrie

În februarie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice şi la bunurile de uz curent, cu 8,4% şi, respectiv, cu 7,9%. Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, preţurile bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, în timp ce bunurile intermediare şi cele de folosinţă îndelungată au fost tranzacţionate la un preţ mai mare cu 2,8% şi respectiv cu 2,4%.

Sumar metodologic
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia preţurilor tranzacţionate de producătorii de produse industriale din România. IPPI reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Începând cu ianuarie 2013, datele referitoare la IPPI vor fi publicate folosind anul de bază 2010. Actualizarea anului de bază a fost necesară pentru reflectarea modificărilor care au intervenit în economie, mai precis în structura producţiei industriale.


 

Autor AmosNews 02 Aprilie 2013, 13:18 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate