Preţurile producţiei industriale au crescut în luna Mai 2010 cu 6,5% faţă de Mai 2009

De Mihai Vintilă 04 Iulie 2010, 00:00 Economie
În luna Mai 2010, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 1,3% comparativ cu luna precedentă şi o creştere cu 6,5% faţă de luna corespunzătoare din anul 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Comparativ cu aprilie 2010, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 1,3% comparativ cu luna precedentă. După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă cât şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au înregistrat creşteri cu 0,9%, respectiv cu 2,2%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat creşteri de preţuri la produsele din industria prelucrătoare (+1,7%) şi la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,9%). Scăderi de preţuri s-au înregistrat la produsele din industria prelucrătoare (-1,2%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,2%).

Pe marile grupe industriale, se constată creşteri de preţuri: industria bunurilor intermediare (+1,9%), industria energetică (+1,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1%), industria bunurilor de capital (+0,6%), industria bunurilor de uz curent (+0,4%).

Comparativ cu mai 2009, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere cu 6,5% faţă de luna corespunzătoare din anul 2009.

Pe secţiuni (sectoare de activitate), s-au remarcat creşteri de preţuri în industria prelucrătoare (+7,5%), la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+5,7%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3%), în industria extractivă (+0,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+13,9%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat preţurile produselor din industria bunurilor de uz curent (+5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,9%), industria bunurilor intermediare (+3,8%), industria bunurilor de capital (0,5%).(Amos News)

 

Autor Mihai Vintilă 04 Iulie 2010, 00:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate