Pretul gazelor naturale la clientii casnici va scadea, în medie cu 3,9%, de la 1 aprilie 2015

De Redactia 28 Martie 2015, 22:23 Economie

gazComitetul de reglementare al Autorității  Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE,  a aprobat, în şedinţa de vineri, 27 martie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale  la clienţii casnici.
 
În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată).

În principal, aceasta se datorează:
- scăderii costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile  aprilie, mai şi iunie) şi
- menținerii la același nivel a  tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România S.A. şi scăderii tarifelor de distribuție pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L.

Astfel, începand cu data de 1 aprilie:
- pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este S.C. E.ON Energie România S.A., preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5 %;
- pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este S.C. GDF SUEZ Energy România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.

Diferenţele dintre cei doi furnizori au fost determinate de:
- recuperarea parțială de către S.C. E.ON Energie România S.A. a costurilor de achiziţie a gazelor naturale din import din perioada 2008 – 2012, respectiv recuperarea totală a acelorași categorii de costuri de către S.C. GDF SUEZ Energy România S.A.,
- menținerii la același nivel a  tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România şi scăderii tarifelor de distribuție cu cca. 20% pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L.

În acest context, menţionăm şi faptul că procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienţi, ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piaţa concurenţială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale.  

Având în vedere însă, că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente  pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi a condiţiilor contractuale.

ANRE - Direcţia comunicare, cooperare şi relaţia cu Parlamentul

 

Autor Redactia 28 Martie 2015, 22:23 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii