Posibilă redresare a sectorului industrial şi de construcţii în luna septembrie

De Mihai Vintilă 26 Septembrie 2010, 00:00 Economie
În sectorul industrial şi cel de construncţii este aşteptă o posibilă redresare în luna septembrie, potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR).

"Expectaţiile formulate de respondenţii din industrie sunt favorabile atât în privinţa producţiei (inversare de semn a soldului conjunctural, de la -15% la +14%), cât şi în cea a portofoliului de comenzi (+22%) – în cel de-a doilea caz, o contribuţie pozitivă revine componentei externe a cererii. Cât despre construcţii, nu este exclusă o nouă încetinire a ritmului lunar de creştere, sugerată de reducerea cu încă 13 puncte procentuale a soldului conjunctural pozitiv (până la 26%), în timp ce volumul comenzilor va continua să crească într-un ritm similar celui din luna august (soldul conjunctural pozitiv nu s-a modificat: +34%)", se arată în studiul BNR.

De asemenea, luna septembrie va consemna o posibilă accentuare a influenţei nefavorabile exercitate de deficitul de cerere asupra bunei desfăşurări a activităţii în ambele sectoare economice. Evoluţia este sugerată de majorarea ponderii opiniilor de acest tip, cu 12 puncte procentuale în industrie (până la 44%), respectiv cu 2 puncte procentuale în construcţii (până la 57%).

“Un impact restrictive exercită şi blocajul financiar, cele două sectoare continuând să fie afectate în mod diferită în proporţie de 31% în cazul construcţiilor, respectiv de 18% în cel al industriei. Alţi factori cu influenţă negativă sunt nivelul ridicat al ratelor dobânzilor bancare, evoluţia cursului de schimb şi modificările de ordin fiscal în vigoare din luna iulie”, se mai spune în analiza BNR.

În privinţa numărului de salariaţi, în industrie nu se întrevăd variaţii importante, având în vedere
nivelul aproape nul al soldului conjunctural şi ponderea relativ ridicată (62%) a opiniilor
privind menţinerea schemelor de personal la dimensiunea curentă. În construcţii se vor efectua noi
angajări, însă procesul va avea o amploare scăzută (sold conjunctural: +15%).(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 26 Septembrie 2010, 00:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate