PIB-ul a crescut cu 1,7 procente în primul trimestru

De AGERPRES 09 Iunie 2011, 22:49 Economie
Produsul Intern Brut estimat pentru primul trimestru din 2011 a fost de peste 106,723 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,7% faţă de perioada similară din 2010, informează Institutul Naţional de Statistică.

Industria a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 10,1%, urmată de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii, cu 1,1%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (minus 6,1%), în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (minus 3,2%) şi în construcţii (minus 2,4%). O reducere mai mică s-a înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (minus 0,4%).

Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive a valorii adăugate brute pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,3%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2011 cererea internă a scăzut cu 0,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atât a formării brute de capital fix (minus 2,2%) cât şi a consumul final total (minus 3%), acesta din urmă fiind influenţat, în mod special, de diminuarea semnificativă a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (minus 10,5%).

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (plus 23,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (plus 15,4%).

 

Autor AGERPRES 09 Iunie 2011, 22:49 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate