O veste buna pentru Romania: Germania si Franta isi majoreaza ritmul de crestere economica

De Cristian Orgonas 14 Mai 2011, 09:07 Economie
Eurostat a publicat in urma cu cateva minute datele privitoare la evolutia PIB in tarile membre UE in primul trimestru al acestui an, iar vestea buna este ca Germania si Franta au inregistrat ritmuri de crestere peste asteptarile analistilor.

Astfel, economia Germaniei a crescut in primul trimestru cu 1,5% fata de ultimul trimestru al anului anterior, cresterea fata de primul trimestru din 2010 fiind de 5,2% (ca serie bruta, ca serie ajustata cresterea a fost de 4,8%), cea mai mare de la reunificarea tarii. In acelasi timp, PIB-ul Frantei a crescut cu 1% fata de T4.10 (cel mai rapid ritm trimestrial de crestere din T2.06) si cu 2,2% fata de T1.10 (serie ajustata).

In ce priveste efectele pe care aceste evolutii le au asupra economiei romanesti, ele sunt semnificative din moment ce aproximativ 19% din totalul exporturilor se indreapta catre Germania, iar 9% catre Franta.

Evolutia celor 20 de tari pentru care datele au fost facute publice astazi se poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. Cifrele sunt ajustate sezonier, cu exceptia Estoniei si Olandei.

Per total, ritmul anual de crestere economica in cele 27 de tari membre UE a crescut de la 2,2% in T4.10, la 2,5% in T1.11, ponderea exporturilor intra-comunitare in totalul exporturilor romanesti fiind de 72%.

Dintre cele 20 de tari, 18 au fost pe crestere, doar Portugalia si Grecia inregistrand scaderi. Nu exista inca date pentru Irlanda, insa este putin probabil ca irlandezii sa raporteze o crestere economica in T1.


 

Autor Cristian Orgonas 14 Mai 2011, 09:07 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate