Negocierile pe modificarea Codului Muncii

De AGERPRES 19 Ianuarie 2011, 23:26 Economie
Negocieri si iar negocieri pe tema noului Cod al Muncii. De luni, timp de o săptămână, sindicatele şi patronatele se întâlnesc zilnic pentru a finaliza proiectul de modificare a Codului Muncii.

Fiecare rundă de negocieri aduce după sine nemulţumiri din ce în ce mai mari.

Piaţa muncii s-a regidizat foarte mult, ceea ce a făcut ca în ultimul an numărul de angajări să se reducă, birocraţia aferentă muncii a crescut şi s-a creat o disproporţie nedreaptă între drepturile angajatului şi drepturile angajatorului.

Proiectul promovat de minister, la propunerea investitorilor străini, a dat deja naştere la multe controverse, atât reprezentanţii sindicatelor, cât şi cei ai patronatelor spunând că nu sunt de acord cu noile prevederi privind legislaţia muncii.

Sindicaliştii sunt nemulţumţi că li se încalca drepturile. De exemplu, dacă un angajat participă la greva poate fi dat afara, concediul de odihna se poate lua cel mult 10 zile consecutiv, iar perioada de proba creşte.

Astfel, prevederile actului normativ permit angajatorilor să facă mai uşor concedieri, dar şi să folosească tot mai des angajaţi pe o perioada determinată, afectând siguranţa locului de muncă.

O alta prevedere le dă posibilitatea angajatorilor să reduca programul de muncă al angajaţilor, concomitent cu o scadere a salariilor, dacă situaţia firmei o cere.

Patronatele sunt şi ele nemulţumite şi spun că Executivul nu a ţinut cont de propunerile lor.

Sătuli de negocieri interminabile şi fără vreun rezultat, liderii sindicatelor şi patronatelor au solicitat marţi demisia ministrului Muncii, Ioan Botis, nemultumiţi de felul în care s-au desfăşurat negocierile pe marginea Codului Muncii.

"Ministrul a blocat posibilitatea finalizării discuţiilor pe Codul Muncii", a afirmat Bogdan Hossu, preşedintele Cartelului ALFA. "Ii cerem preşedintelui să medieze acest conflict", a spus Hossu, care a avertizat ca "se poate ajunge ca in Grecia, cu violente de strada".

"Nu are rost să pierdem vremea cu un ministru care nu ţine cont de partenerii sociali", a spus Hossu, spuand ca va trimite premierului propunerea de demitere a lui Botis.

"Botis ne-a jignit, a zis ca are o treaba si a plecat", a afirmat Cezar Corici, presedintele UGIR 1903. "Noi avem finalizata varianta Codului Muncii, dar nu se tine cont de propunerile noastre", a adaugat Coric.

De cealaltă parte, Boc declară că Guvernul va moderniza legislaţia muncii, în acord cu cerinţele unei pieţe competitive, printr-un nou Cod al muncii care nu este al investitorilor străini şi care elimină blocajele actuale, permiţând fiecărui patron să aibă acces la resursele pieţei munci.

El susţine că actualul Cod al muncii nu mai răspunde nevoilor pieţei, atât pentru investitori, cât şi pentru "românii de rând".

Sindicatele şi patronatele trebuie să trimită premierului, până vineri, un punct de vedere comun privind modificările la Codul muncii şi celelalte legi negociate până în prezent, urmând ca, până în 26 ianuarie, Emil Boc să analizeze şi să comunice care dintre propunerile lor vor fi luate în calcul.

Liderii sindicali sunt hotărâţi, în cazul în care Guvernul nu va ţine cont de propunerile lor, să impună o măsură radicală, care va înlocui protestele şi marşurile în stradă, şi anume încetarea voluntară a lucrului şi declanşarea grevei generale.


 

Autor AGERPRES 19 Ianuarie 2011, 23:26 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate