Mugur Isărescu: România este într-o oarecare măsură supraîndatorată la nivelul creditelor de consum

De AGERPRES 07 Februarie 2012, 15:08 Economie
România este într-o oarecare măsură supraîndatorată la nivelul creditelor de consum, iar orice s-ar spune ceea ce s-a întâmplat în 2006-2008 nu se mai poate repeta, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

'În privinţa evoluţiei creditului, au apărut două lucruri: Banca Naţională forţează reluarea creditării, dar degeaba, şi al doilea că Banca Naţională forţează creditarea în lei şi tot nu se realizează. Nu prea este adevărat, aş spune. Cu alte cuvinte, să nu comparăm o măsură luată astăzi de Banca Naţională cu cifra din decembrie referitoare la credite. Observăm o redresare treptată a creditului acordat sectorului privat, creştere din mai 2010. Singurul care rămâne pe evoluţie negativă este pe creditul de consum. Creditul de consum a crescut foarte mutl anterior. Orice am zice, ne ducem în 2005-2006 în ceea ce priveşte creditul de consum. Populaţia s-a supraîndatorat. Ceea ce s-a întâmplat în 2006-2008 nu se mai poate repeta pentru că acea dorinţă de a cumpăra obiecte de folosinţă îndelungată, maşini etc. s-a temperat. Ne trebuie mai degrabă autostrăzi dacă vrem să mai avem unde merge cu maşina', a afirmat Isărescu.

Oficialul BNR a adăugat că băncile comerciale au, în prezent, reţele de retail supradimensionate, şi că tot băncile au avut o prea mare dependenţă de băncile-mamă. 'N-avem cum să vedem că băncile vor ave pe reţeaua de retail mari evoluţii pozitive pentru că datele arată altceva. România este într-o oarecare măsură supraîndatorată. Creditul pentru locuinţe evoluează mult mai tempearate decât în anii anteriori. Există mai multă viziune şi responsabilitate. Avem o redresare treptată a creditului acordat de societăţile nefinanciare corporaţiilor. Băncile au reţele de retail supradimensionate. Politica monetară se transmite cu o anumită întârziere. Din motive, în mare parte obiective, băncile au avut şi un alt comportament. Băncile au avut o prea mare dependenţă de finanţările băncilor-mamă. Dacă băncile şi-ar prezenta datele ar vedea ce diferenţe majore există. Băncile cu capital străin aveau o dependenţă de 5 la 1', a explicat Guvernatorul BNR.

 

Autor AGERPRES 07 Februarie 2012, 15:08 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate