Masuri financiare pentru asigurarea cresterii gradului de absorbtie a instrumentelor structurale alocate României în perioada 2007-2013, aprobate de guvern

De Alexandrina Iordache 11 Aprilie 2013, 08:49 Economie
Miercuri, 10 aprilie 2013, in cadrul sedintei de guvern a fost aprobata ORDONANTA DE URGENTA privind unele masuri financiare pentru asigurarea cresterii gradului de absorbtie a instrumentelor structurale alocate României în perioada 2007-2013.

Dupa cum precizeaza informatia de presa data publicitatii dupa incheierea sedintei de guvern,
Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern vizeaza modificarea cadrului legislativ în vederea adoptarii unor masuri adecvate care sa permita un flux de numerar astfel încât sa se asigure necesarul de fonduri la nivelul Autoritatii de certificare si plata/Autoritatilor de management pentru efectuarea platilor într-un termen cât mai scurt cu rezultat în includerea acestora în Declaratii lunare de Cheltuieli catre C.E.

Astfel, se instituie posibilitatea de a aloca temporar în anul 2013 sumele din venituri din privatizare în lei si valuta înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului si contul Ministerului Finantelor Publice deschis la Banca Nationala a României.

De asemenea, se impune completarea cadrului general privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta - OUG nr. 64/2009 si inserarea unui nou mecanism, acela al decontarii cererii de plata.

Acest mecanism se aplica numai beneficiarilor care au calitatea de ordonator de credite ai bugetului local si care se gasesc în imposibilitatea de a achita facturile pentru servicii/bunuri/executie lucrari receptionate, acceptate la plata.

Beneficiarul va depune la Organismul Intermediar/Autoritatea de Management, care decide sa utilizeze mecanismul cererii de plata, cererea de plata si documentele justificative aferente acesteia.

Dupa efectuarea verificarilor cererii de plata, Autoritatea de Management va transfera beneficiarului valoarea cheltuielilor rambursabile si a taxei pe valoarea adaugata aferenta acestora. Beneficiarul va efectua plata reprezentând valoarea contributiei proprii si a cheltuielilor neeligibile din surse proprii în aceeasi zi cu plata fondurilor transferate de Autoritatea de Management.

Dupa realizarea acestor demersuri, beneficiarul este obligat sa depuna o cerere de rambursare în care sunt incluse facturile decontate prin cererea de plata.
Autoritatile de Management care decid utilizarea acestui mecanism vor emite instructiuni referitoare la modul în care se depun cererile de plata, precum si actele care însotesc aceste cereri.

In declaratia de presa sustinuta de vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul sedintei de Guvern, referindu-se la aceasta ordonanta de urgenta a precizat:

"În acest moment, atunci când se efectueaza lucrarile, constructorul transmite beneficiarului, respectiv autoritatii locale, documentele pentru plata. Beneficiarul trebuie sa achite din surse proprii aceste lucrari, transmite la minister, la autoritatea de management, toata documentatia, inclusiv dovada ca a efectuat plata, dupa care ministerul solicita bani de la Uniunea Europeana si îi transmite înapoi autoritatii locale. Acest sistem a produs si produce în continuare foarte mari blocaje în administratia locala si este înlocuit cu sistemul de decontare. Adica, în acest moment, dupa ce s-a aprobat aceasta ordonanta de urgenta, constructorul transmite la autoritatea locala factura, autoritatea locala întocmeste toata documentatia necesara, cu exceptia ordinului de plata, respectiv cu exceptia dovezii ca a efectuat plata. Toata documentatia e transmisa la autoritatea de management, care verifica rapid, îi aloca banii, urmând ca în cinci zile autoritatea locala sa faca dovada ca a efectuat plata si în acest fel nu mai obligam autoritatile locale sa ia credite bancare. Nemaivorbind de faptul ca marea majoritate a lor nu mai pot sa contracteze credite pentru ca nu le mai permite gradul de îndatorare".

 

Autor Alexandrina Iordache 11 Aprilie 2013, 08:49 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate