Maria Grapini: Am cerut sprijinul FMI pentru ca statul să ramburseze TVA mai rapid

De AGERPRES 28 Aprilie 2011, 22:58 Economie
Producătorii români sunt în situaţia de a nu mai putea prelua comenzi la export deoarece nu au suficiente lichidităţi pentru a continua producţia, una dintre cauze fiind plata cu întârziere a datoriilor statului către firmele private, a declarat joi, în exclusivitate pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FEPAIUS), Maria Grapini.

Preşedintele FEPAIUS a explicat membrilor misiunii Fondului Monetar Internaţional, prezenţi la Bucureşti, că exportatorii recuperează cu greutate TVA, iar pentru a exporta un produs sunt necesare importuri de materii prime care trebuie plătite imediat, în timp ce contravaloarea exporturilor este încasată după circa 90 de zile.

Maria Grapini a mai semnalat echipei FMI că există în continuare importante arierate în industria uşoară."Considerăm că nu este reală declaraţia Ministerului Finanţelor Publice cu privire la arierate. Firmele din domeniu s-au plâns că au probleme la încasare, atât în ceea ce priveşte companiile care au contracte directe cu statul, cât şi cele care sunt sub furnizori", a spus Grapini.

Decontarea între stat şi firmele private nu este la zi nici în ceea ce priveşte recuperarea TVA, motiv pentru care Maria Grapini a solicitat sprijinul FMI pentru ca şi în România să se aplice legislaţia europeană privind efectuarea plăţilor la 30 de zile. "Cei de la FMI află o anumită situaţie de la ministere şi o alta atunci când se întâlnesc cu reprezentanţii patronatelor de ramură", a spus şeful FEPAIUS.

Maria Grapini a mai subliniat că rambursarea cu întârziere a TVA îi afectează în special pe exportatori, care sunt loviţi şi de creşterea cursului de schimb, iar dacă nu încasează rapid TVA ajung în situaţia paradoxală de a nu mai putea prelua comenzi pentru export. Aceasta a explicat această situaţie prin faptul că exportatorii "au nevoie de o finanţare de 120 zile până se încasează TVA şi nimeni nu le acordă această finanţare".

"Noi plătim lunar taxe şi impozite, salarii şi utilităţi, dar statul ne rambursează TVA după cel puţin trei luni. În prezent, în condiţiile deteriorării solvabilităţii firmelor, a scăderii lichidităţii şi a creşterii gradului de îndatorare, băncile sunt şi mai reticente să acorde credite, mai ales că a scăzut şi valoarea garanţiilor. De aici apare blocajul de care se izbesc exportatorii din industria uşoară şi nu numai ei", a precizat Maria Grapini. Preşedintele FEPAIUS a atras atenţia şi asupra faptului că se decontează cu întârziere de aproape un an şi concediile medicale.


 

Autor AGERPRES 28 Aprilie 2011, 22:58 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate