Jeffrey Franks: incertitudinile politice şi juridice subminează stabilitatea şi afectează creşterea

De AGERPRES 01 Noiembrie 2010, 23:00 Economie
Incertitudinile politice şi juridice subminează stabilitatea şi afectează creşterea României, a avertizat luni şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, cu ocazia conferinţei de presă pentru prezentarea concluziilor celei de şasea misiuni de evaluare a modului în care România a îndeplinit prevederile Acordului Stand-By.

Deşi delegaţia FMI a ajuns în final la un acord cu autorităţile române, negocierile s-au confruntat cu mai multe provocări, a spus şeful misiunii Fondului Monetar. Prima este situaţia arieratelor şi pericolul ca în sănătate să se creeze noi arierate.

Pentru a preveni formarea de noi arierate, FMI şi guvernul României au convenit măsuri care să asigure concordanţa între alocările bugetare şi obiectivele de cheltuieli ale guvernului, să realizeze reforma în sănătate, să sporească veniturile acestui sector şi să se asigure un mai bun control, în condiţiile reducerii cheltuielilor.

'A doua provocare a fost să încercăm să soluţionăm incertitudinile legate de structura ajustării fiscale din perioada următoare', a spus Jeffrey Franks.

Autorităţile se angajează să respecte ţintele de deficit bugetar, dar contestarea, atât cea juridică, cât şi cea politică, a unora dintre politicile de ajustare a creat incertitudini şi a impus recalibrarea frecventă şi semnificativă a politicilor fiscale, cum ar fi 'modificările arbitrare referitoare la TVA şi la impozitarea pensiilor'. Presiunile constante de modificare a politicilor salariale şi fiscale 'continuă să pericliteze procesul de elaborare a politicilor economice', a subliniat şeful misiunii FMI, care a precizat că 'ajustările efectuate de guvernul român nu au fost impuse de FMI, ci de situaţia economică şi financiară a României'.

'Aceste incertitudini politice şi juridice subminează stabilitatea şi afectează creşterea', a concluzionat Jeffrey Franks.

'O preocupare care s-a făcut simţită în cursul negocierilor a fost cea legată de continuarea reformelor structurale. Întrucât programul actual se apropie de final, trebuie să ne asigurăm că sunt instituite măsurile convenite pentru a se garanta stabilitatea, inclusiv cea fiscală, precum şi o mai bună creştere economică în viitor. Pentru a stimula creşterea economică, am convenit cu autorităţile române alocarea de resurse suplimentare pentru investiţii în cursul anului 2011, dacă la sfârşitul primului trimestru se va îmbunătăţi gradul de absorbţie a fondurilor comunitare', a declarat Jeffrey Franks.

 

Autor AGERPRES 01 Noiembrie 2010, 23:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate