INS: Creştere moderată în economie, în iunie - august

De Redactia 28 Iunie 2011, 23:27 Economie
O anchetă realizată de INS în rândul managerilor de societăţi comerciale relevă o creştere moderată, în perioada iunie - august, în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul, servicii şi în sectorul de construcţii, faţă de cele trei luni anterioare.

"În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare (+2% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (sold conjunctural +15%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +10%), fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +7%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%)", arată INS.

Potrivit estimărilor din luna iunie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +16%) şi creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mijlocii, cu 50-249 salariaţi.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +12%). În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna iunie 2011 creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +15%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +8%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +3%). Conform estimărilor din luna iunie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%).

 

Autor Redactia 28 Iunie 2011, 23:27 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii