Evoluția RCA in primle 9 luni din 2011

De Redactia 17 Noiembrie 2011, 18:11 Economie
Primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei, nivel în scădere cu 23% față de cel înregistrat în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, de aproape 1,88 miliarde lei.

Cele 13 societăți autorizate să vândă asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto au încheiat, în primele trei trimestre, aproape 4,8 milioane de poliţe RCA, nivel în scădere cu 3% față de aceeași perioadă din 2010. Prima de asigurare medie anualizată pentru RCA a fost de 472 lei, în scădere cu 24% față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat o valoare de 621 lei.

“Rezultatele transmise de asigurători arată că evoluția negativă a segmentului RCA a fost cauzată, în mod semnificativ, de scăderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendință care a produs efecte negative și la nivelul calității serviciilor pe care asigurătorii RCA le oferă clienților. Începând din 2012, România va trebui să aplice limitele maxime de răspundere în cazul asigurărilor RCA, așa cum s-a angajat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Considerăm că acesta reprezintă un element esențial, alături de creșterea costurilor daunelor și de menținerea ratei și frecvenței daunalității la niveluri ridicate, pentru ca asigurătorii să își reconsidere politicile în acest domeniu”, a subliniat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

În primele nouă luni ale acestui an, companiile au avizat 241.062 de dosare de daună RCA, mai puțin cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul dosarelor de daună plătite în baza polițelor RCA a scăzut, de asemenea, cu 8%, în timp ce valoarea despăgubirilor plătite s-a menținut la un nivel similar celui înregistrat în primele trei trimestre din 2010, respectiv de peste 1,2 miliarde lei.
În schimb, dauna medie plătită pe RCA a fost de 5.183 lei, valoare în creștere cu 8%, față de aceeaşi perioadă a anului 2010, când nivelul înregistrat a fost de de 4.778 lei.

La data de 30 septembrie 2011, companiile de asigurare aveau constituite rezerve de daune avizate pe segmentul RCA în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, nivel în creștere cu 33 %, față de aceeași dată a anului trecut.


 

Autor Redactia 17 Noiembrie 2011, 18:11 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate