Economia a frânat puternic

De Moise Guran 17 August 2011, 23:30 Economie
Economia a încetinit semnificativ în trimestrul doi si, chiar daca nu s-a întors pe minus, tendinta este evidenta. Singura veste buna de astazi este ca nemtii de exemplu au avut o crestere economica mai mica decât a noastra, în vreme ce francezii au ajuns la performanta unei cresteri zero. Desigur nici asta nu este propriu-zis o veste buna caci exporturile românesti evolueaza perfect paralel cu economiile vest-europene. Încetinesc Germania si Franta, frâneaza automat si Dacia la export.

Autoritatile de la Bucuresti stiau bine ca asa va fi, deci ar fi trebuit sa priveasca atent prin curtea proprie ca sa vada cam cum ar trebui stimulata economia, în lipsa exporturilor ca motor de crestere. În mod evident, cea mai mare problema a României în acest moment este consumul foarte slab. Românii au sarit dintr-o extrema în alta si se gândesc acum de 100 de ori pâna sa-si cumpere o masina de spalat, una de calcat sau una de mers pe drum. Se gândesc pâna nu si-o mai cumpara. Manualele de economie spun ca acesta era momentul optim pentru o interventie a statului prin scaderea taxelor pe consum. TVA-ul, cea mai importanta pentru ele, a crescut exact acum un an si, din pacate, autoritatile noastre nu au luat în calcul nici macar reducerea lui punctuala pentru anumite produse. Si consumul de alimente este scazut iar la productia agricola din acest an exista o buna sansa ca românii sa manânce mai putine alimente din import si mai multe din intern.

Pur si simplu statul are probleme mai mari acum pe cap decât stimularea economiei. Mai ramâne în joc un alt actor important care poate si, cel mai probabil o va si face prin mijloacele sale. Banca Nationala poate reduce dobânzile pentru a stimula creditarea si deci în final consumul. Dar cel mai probabil nu va face asta decât la sfârsitul anului si numai daca inflatia ramâne pe la 4%. Pâna atunci BNR mai are pârghia stimularii exporturilor printr-un curs mai mare pentru euro. Nu a mai apelat demult la ea, caci lui Isarescu nu îi place. Dar cresterea euro produce efecte imediat. Din pacate nu numai asupra exporturilor ci si asupra preturilor din România.

 

Autor Moise Guran 17 August 2011, 23:30 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate