Dresoarea de fantome

De Moise Guran 22 August 2011, 21:15 Economie
De ce n-ar fi pus Nicolae Ceausescu sa faca bani pentru tara pe care a condus-o? Doar pentru ca dictatorul comunist ura capitalismul? Sau pentru ca în lungile si imposibilele sale discursuri de la tribuna partidului, Ceausescu se pronunta în mod repetat pentru încetarea exploatarii omului de catre om?

Elena Udrea s-a gândit ca ar putea atrage turisti organizând un circuit tematic Nicolae Ceausescu, cu pornire de la casa parinteasca de la Scornicesti si cu punct final la zidul unitatii militare din Târgoviste unde cuplul Ceausescu a fost executat. Usor de zis! Un circuit tematic presupune însa întotdeauna o poveste, poate chiar o legenda si… ceva de aratat.

Ceva mai mult decât un zid ciuruit.

Ideea exploatarii lui Ceausescu nu este deloc rea dar ea presupune multa deschidere la cap si o abordare care poate redeschide unele rani ale acestei natiuni. Ceausescu nu este Dracula, dar poate deveni.

Daca aduci un turist occidental si îi dai drept ghid de exemplu o tânara înbracata în costum de pionier, turistul nu va întelege exact care erau crimele regimului comunist si pentru ce anume a fost executat Ceausescu. Daca vrei sa restabilesti adevarul istoric si sa spui cam cum a fost la Revolutie, cine pe cine a împuscat si de ce au mai murit oameni si dupa fuga lui Ceausescu s-ar putea sa relansezi o dezbatere fara sfârsit în societatea româneasca. S-ar putea de asemenea sa relansezi cultul unei personalitati care a marcat mai multe generatii.

În nici un caz nu poate fi asta intentia Elenei Udrea. Doamna ministru vrea sa îl puna pe fostul dictator sa faca bani pentru tara si culmea, singura solutie care n-ar da dureri de cap nimanui ar fi kitsch-ul. Un Ceausescu amuzant, penibil si în acelasi timp înfiorator cam cât o parodie horror. Dar aceasta idee a fost deja aplicata cam fara succes de Dinel Staicu, fostul plutonier de militie devenit miliardar de carton. Parcul RSR în care acesta a investit sase milioane de euro între
2001 si 2004 a functionat doar un an de zile iar apoi a fost reprofilat într-un restaurant pentru nunti si botezuri.


 

Autor Moise Guran 22 August 2011, 21:15 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate