De ce nu scade pretul carburantilor

De Cristian Orgonas 09 Octombrie 2011, 17:29 Economie
Doua dintre motivele pentru care pretul carburantilor la pompa nu scade in acest moment:

1. Brent versus WTI

La inceputul anului, diferenta dintre pretul petrolului de tip WTI (cotatii valabile in special pentru SUA) si pretul petrolului de tip Brent (cotatii valabile in special pentru Europa) a fost nesemnficativa – sub 2 dolari. In acest moment, diferenta a ajuns la 24 de dolari, dupa ce a atins un maxim de aproape 30 dolari in septembrie.

De la inceputul anului, petrolul de tip WTI s-a ieftinit cu 16%, in timp ce petrolul de tip Brent s-a scumpit cu 8%, si cum pentru Romania conteaza in primul rand evolutia cotatiei petrolului de tip Brent, se poate justifica astfel in parte cresterea preturilor de la inceputul anului.

Totusi, jumatate din pretul de vanzare la pompa este format din taxe, astfel incat cresterea cotatiilor influenteaza in proportie de doar 50% pretul de vanzare. Or, la noi, pretul carburantilor a crescut in 2011 cu 10%, iar pretul barilului de petrol cu doar 8-9% (cursul de schimb a ramas relativ stabil).

In ultima luna, barilul de petrol s-a ieftinit cu 10% in dolari, dar in acelasi timp, leul s-a depreciat cu 10% in fata dolarului.

2. Cererea este in crestere

Dupa minimul atins in ianuarie, cererea de carburanti a inceput sa creasca, cifra de afaceri (ajustata sezonier) a companiilor care activeaza pe aceasta piata fiind in august cu 23% mai mare decat in ianuarie. Cum de la inceputul anului, pretul carburantilor a crescut cu 10%, rezulta o crestere si in volum. Mai mult, daca luam in calcul cifrele neajustate, intre ianuarie si august, afacerile s-au dublat, insa trebuie sa tinem seama de faptul ca iarna, consumul este mult mai mic decat vara.

In mod normal, daca cererea este in crestere, companiile nu au foarte multe motive sa reduca preturile, iar in cazul de fata este evident ca firmele profita acum de aceasta situatie pentru a realiza profituri mai mari.

In alta ordine de idei, Consiliul Concurentei a finalizat ancheta privind intelegerile dintre companiile petroliere in ce priveste preturile carburantilor, asteptandu-se acum o opinie de la Comisia Europeana. Indiferent de concluzii, pretul la pompa nu va fi influentat, insa CC poate aplica sanctiuni daca se ajunge la concluzia ca au existat intelegeri. Sa nu uitam ca cei trei mari din industria cimentului au platit in 2005 amenzi de 28,5 milioane euro pentru ca s-au inteles sa practice anumite niveluri de pret.

 

Autor Cristian Orgonas 09 Octombrie 2011, 17:29 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate