Cum a evoluat creditarea in 2010

De Cristian Orgonas 27 Ianuarie 2011, 21:27 Economie
In luna decembrie a anului trecut, soldul de credite acordate populatiei era cu 1,9% mai mare decat la sfarsitul anului 2009, iar in cazul companiilor, soldul de credite a crescut cu 8,7% in aceeasi perioada.

Daca privim evolutia creditarii pe o perioada mai mare de timp observam ca ritmul de crestere al soldului de credite a scazut continuu de la inceputul anului 2008 si pana in prima parte a anului 2010, dupa care a avut loc o revenire timida.

In ce priveste populatia, ultimele 8 luni ale anului trecut cu fost luni de crestere, iar in ce priveste companiile, ritmul anual de crestre al soldului de credite se mentine pozitiv de 10 luni.

Pe de alta parte, soldul creditelor de consum contractate de persoanele fizice se afla in cadre libera de doi ani, trendul general ascendent fiind sustinut doar de creditele ipotecare, sustinute la randul lor de programul Prima Casa. In 2011, impactul acestui program va fi mult mai limitat, guvernul punand la dispozitia bancilor garantii in valoare de doar 200 milioane euro.

Nici in cazul creditelor acordate companiilor evolutia din 2010 nu a fost prea incurajatoare – soldul de credite acordate companiilor din sectorul agricol s-a majorat cu 10,7%, cel al creditelor acordate companiilor din sectorul industrial s-a majorat cu 9,6%, cresterea in sectorul constructiilor fiind de 5,6%.

Pentru 2011 este de asteptat ca ritmul de crestere al creditarii sa ramana in continuare anemic, mai ales in conditiile in care economia nu da semne serioase de relansare.


 

Autor Cristian Orgonas 27 Ianuarie 2011, 21:27 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate