BNR: Producţia industrială îşi va relua în Ianuarie traiectoria ascendentă

De AmosNews 25 Ianuarie 2011, 21:57 Economie
Producţia industrială îşi va relua în ianuarie traiectoria ascendentă, iar o contribuţie revine unui factor sezonier a cărui influenţă a fost mai pronunţată în luna decembrie 2010, respectiv zilele de concediu pentru sărbători, se arată în buletinul de conjunctură din ianuarie al  Băncii Naţionale a României (BNR).

“În luna ianuarie, producţia industrială îşi va relua traiectoria ascendentă, însă o contribuţie revine unui factor sezonier a cărui influenţă a fost probabil mai pronunţată în luna decembrie – zilele de concediu pentru sărbătorile de sfârşit de an. Redresarea este sugerată de majorarea de aproape10 ori a soldului pozitiv al opiniilor (până la +24 la sută)”, potrivit BNR.

Redresări ale producţiei sunt anticipate de respondenţii din industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal, industria mijloacelor de transport, industria de prelucrare a lemnului, industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi maselor plastice şi din industria textilă, de confecţii, pielărie şi încălţăminte (soldurile opiniilor au revenit în plaja valorilor pozitive, fiind cuprinse între 26 şi 62 la sută).

În plus, activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi a apei calde îşi va menţine panta crescătoare, evoluţie caracteristică sezonului rece (sold conjunctural:+57 la sută).

Pentru sectorul contrucţiilor, sondajul BNR relevă că lucrările din construcţii vor înregistra o contracţie şi mai puternică faţă de intervalul anterior, soldul conjunctural coborând la -22 la sută.

Opiniile formulate de participanţii la sondajul pentru luna ianuarie indică menţinerea impactului negativ exercitat de cererea deficitară asupra activităţii din cele două sectoare economice, acest factor fiind invocat de peste 40 la sută din totalul companiilor din industrie şi de 28 la sută din numărul operatorilor din construcţii.

“Blocajul financiar va continua să afecteze puternic activitatea de construcţii (în proporţie de 54 la sută). La nivelul industriei, opinii de acest tip au fost formulate de circa 18 la sută din total, expectaţiile cele mai pesimiste conturându-se din nou în sectorul extractiv (în proporţie de 84 la sută), dar şi în industria de maşini, echipamente şi aparate electrice şi în industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV (în cadrul fiecărei ramuri, ponderile sunt de 34 şi respectiv 42 la sută)”, se mai arată în sondajul BNR.


 

Autor AmosNews 25 Ianuarie 2011, 21:57 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate