BNR a stabilit ţinta de inflaţie la 3 la sută pentru 2012

De AGERPRES 02 Noiembrie 2010, 18:56 Economie
Trecerea la ţinta staţionară multianuală este o schimbare benefică, dar ambiţioasă adusă cadrului de ţintire directă a inflaţiei, ce implică un angajament pe termen lung al politicii monetare faţă de un obiectiv compatibil cu definiţia de stabilitate a preţurilor pe termen mediu în economia românească. Aceasta are menirea de a asigura coborârea ratei inflaţiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflaţie al Tratatului de la Maastricht şi trecerea în final la etapa ţintei continue de inflaţie pe termen lung - compatibilă cu definiţia cantitativă a stabilităţii preţurilor adoptată de BCE, fără a inhiba modificările de preţuri relative ce vor însoţi ajustările structurale din economia românească.

În şedinta de marţi, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 4 noiembrie 2010.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,77 la sută în luna septembrie 2010, faţă de 7,58 la sută în luna precedentă, pe fondul transmiterii etapizate a efectului de runda întâi al majorării cotei standard a taxei pe valoarea adăugată la 1 iulie 2010, dar şi al propagării asupra preţurilor produselor agroalimentare a influenţelor adverse resimţite pe pieţele specifice interne şi internaţionale.

În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustată a fost de 4,7 la sută în luna septembrie a.c., uşor peste nivelul înregistrat în luna anterioară, în condiţiile în care amploarea şi persistenţa deficitului de cerere din economie au atenuat efectul advers exercitat asupra majorităţii preţurilor de consum incluse în acest indice de majorarea cotei TVA.

Astfel, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Totodată, CA al BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR reafirmă că monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare. Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 ianuarie 2011.

 

Autor AGERPRES 02 Noiembrie 2010, 18:56 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate