APIA: Regulamente în vigoare privind promovarea produselor agricole pe piața internă a UE și în țări terțe

De Redactia 21 Februarie 2016, 09:49 Economie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 1 decembrie 2015 au intrat în vigoare regulamentele care vor guverna noua organizare agricolă comună în domeniul promovării produselor agricole pe piața internă a Uniunii Europene și în țări terțe.

Beneficiarii acestei măsuri pot fi:

- organizațiile profesionale sau interprofesionale reprezentative pentru sectoarele agricole în cauză;
- organizațiile de producători sau asociații ale organizațiilor de producători;
- organisme din sectorul agroalimentar care au ca obiectiv și activitate acțiunile de informare și de promovare pentru produsele agricole și care au fost însărcinate de statele membre să îndeplinească o misiune de serviciu public în acest sector, definită în mod clar;
- grupurile și organismele din sectorul agroalimentar care au ca obiectiv și activitate informarea și promovarea pentru produsele agricole.

Toate categoriile de beneficiari menționate trebuie să fie reprezentative pentru sector, inclusiv pentru grupuri, în ceea ce privește Denumirea de Origine Protejată (DOP), Indicația Geografică Protejată (IGP), Specialitățile Tradiționale Garantate (STG) și recunoscute la nivelul statului membru.

Produsele și sistemele care pot fi promovate, sunt :

- produsele menționate în lista cuprinsă în Anexa I la Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, cu excepția tutunului, de exemplu: fructe și legume proaspete și procesate, miere, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, ouă de pasăre, vin, pește, condimente, plante medicinale, cereale, plante vii și produse de floricultură, uleiuri și grăsimi, etc. Lista completă poate fi accesată aici.
- bere, ciocolată și produse derivate, pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație, băuturi produse din extracte de plante, paste făinoase, sare, gume și rășini naturale, pastă de muștar, porumb dulce, bumbac;
- băuturile spirtoase cu Indicație Geografică Protejată;
- sistemele de calitate privind Denumirile de Origine Protejate (DOP), Indicațiile Geografice Protejate (IGP), Specialitățile Tradiționale Garantate (STG);
- metoda de producție ecologică .

Piețele terțe care pot fi accesate în anul 2016 sunt localizate în 5 regiuni geografice definite, fiind alocat buget distinct și pentru alte regiuni geografice.

Cele 5 regiuni geografice menționate sunt:

- China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan;
- SUA și/sau Canada;
- America Centrală, America de Sud și zona Caraibilor;
- Asia de Sud-Est și anume Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Timorul de Est și Vietnam;
- Orientul Mijlociu și Africa.

Durata programelor: minim un an, maxim trei ani (cu posibilitatea de prelungire o singură dată).

Finanțarea din partea Uniunii Europene este nerambursabilă și urmărește creșterea sumelor alocate, până la 200 de milioane EUR în 2019.

În vederea unei informări complete a tuturor părților interesate, la nivelul Comisiei Europene s-a inițiat o zi de informare privind apelul pentru depunerea propunerilor de programe, destinată potențialilor beneficiari ai programelor de promovare. Evenimentul va avea loc în data de 26 februarie 2016 la Bruxelles, strada Froissart 36-1049, CCAB Building, camera AB-0D.

Persoanele interesate se pot înscrie online, accesând următorul link: https://scic.ec.europa.eu/fmi/ezreg/AGRI-INFODAY2016/start.

Programul complet al evenimentului 'Info Day on the Calls for Proposals 2016' poate fi consultat la următoarea adresă: http://www.apia.org.ro/ro/invitatie-info-day-bruxelless-26-februarie-2016.

SERVICIUL RELAȚII CU PUBLICUL ȘI COMUNICARE

 

Autor Redactia 21 Februarie 2016, 09:49 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii