APIA: Fermierii trebuie sa respecte cerinta legala în materie de gestionare (SMR) 10

De Redactia 26 August 2015, 22:00 Economie

AgenÅ£ia de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură (APIA) reaminteÅŸte fermierilor beneficiari ai schemelor de plăţi directe că, începând cu anul 2015, este implementată cerinÅ£a legală în materie de gestionare (SMR) 10, în conformitate cu art. 93, alin. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 ÅŸi cu Anexa II la prezentul regulament, fiind inclusă în domeniul „Sănătate publică, sănătatea animalelor ÅŸi sănătatea plantelor”.

Acordarea schemelor de plăţi directe ÅŸi a ajutoarelor naÅ£ionale tranzitorii din cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune ÅŸi a anumitor plăţi din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală (Pilonul al II-lea) se face doar către agricultorii care respectă normele obligatorii în domeniul mediului, schimbări climatice, bunele condiÅ£ii agricole ale terenurilor, al sănătăţii publice, a animalelor ÅŸi a plantelor, precum ÅŸi al bunăstării animalelor.

Agricultorii care, prin activitatea lor, depozitează, manipulează ÅŸi utilizează produse de protecÅ£ie a plantelor trebuie să respecte inclusiv SMR 10 – Introducerea pe piaţă a produselor de protecÅ£ie a plantelor, astfel:
1. Să utilizeze numai produse de protecÅ£ie a plantelor omologate de Comisia NaÅ£ională de Omologare a Produselor de ProtecÅ£ie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT.
Referinţe:
- http://www.madr.ro/ro/
    - Fitosanitar: http://www.madr.ro/fitosanitar.html
- https://aloe.anfdf.ro/
    - “Continue to this website (not recommended).”
              - utilizator: guest ;
                parola: guest .
- Căutare (se completează căsuţele cu datele care interesează: data, anul, produsul).
2. Să utilizeze produsele de protecÅ£ie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate ÅŸi numai în conformitate cu instrucÅ£iunile de utilizare.
3. Produsele de protecÅ£ie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) ÅŸi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deÅ£in autorizaÅ£ie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îÅŸi desfăşoară activitatea.
4. Să nu aplice tratamente cu produse de protecÅ£ie a plantelor în zonele de protecÅ£ie a resurselor de apă, în zonele de protecÅ£ie sanitară ÅŸi ecologică, precum ÅŸi în alte zone protejate stabilite în condiÅ£iile legii.
5. Să respecte condiÅ£iile de depozitare, manipulare ÅŸi utilizare a produselor de protecÅ£ie a plantelor în exploataÅ£iile agricole, aÅŸa cum sunt prevăzute la capitolul VI, pct. 6.3 – 6.6 din Codul de bune practici în fermă, aprobat prin Ordinul ministrului mediului ÅŸi gospodăririi apelor nr. 1234/2006.
6. Să păstreze o perioadă de cel puÅ£in 3 ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecÅ£ie a plantelor depozitate ÅŸi utilizate în exploataÅ£ie, precum ÅŸi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecÅ£ie a plantelor.

Fermierul va Å£ine evidenÅ£a la zi, după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea ÅŸi Å£inerea la zi a unui registru Conform Reg. (CE) nr. 1107/2009, art. 67, (1). Producătorul agricol numerotează paginile registrului. Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menÅ£ionează câte pagini conÅ£ine registrul, purtând semnătura (ÅŸi ÅŸtampila, după caz) fermierului sau a administratorului societăţii.

Nerespectarea de către fermieri a normelor de ecocondiÅ£ionalitate conduce la aplicarea sancÅ£iunilor administrative, prin reducerea cuantumului total al plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă a schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naÅ£ionale tranzitorii, care au fost acordate sau urmează a fi acordate beneficiarului respectiv în legătură cu cererile de ajutor pe care acesta le-a transmis sau urmează să le transmită în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea din una sau mai multe scheme de sprijin ÅŸi se poate aplica pentru unul sau mai mulÅ£i ani calendaristici, cu excepÈ›ia cazurilor de forţă majoră sau circumstanÅ£e excepÅ£ionale care au împiedicat respectarea acestor norme (conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013, cu modificările ÅŸi completările ulterioare – Art. 99, respectiv Ordinului MADR nr. 1828/2015 privind aprobarea sistemului de sancÅ£iuni pentru măsurile 10 “Plăţi pentru agromediu ÅŸi climă”, 11 “Agricultură ecologică” ÅŸi 13 “Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” prevăzute în PNDR 2014-2020 ÅŸi pentru măsura 214 “Plăţi de agromediu” prevăzută în PNDR 2007-2013, precum ÅŸi pentru aprobarea sistemului de sancÅ£iuni pentru ecocondiÅ£ionalitate aplicabil acestora ÅŸi schemelor de sprijin pe suprafaţă.

Nu se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate beneficiarilor care participă la schema simplificată pentru micii fermieri.
Detalii puteţi găsi la adresa:
http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2015

SERVICIUL RELAÅ¢II CU PUBLICUL ÅžI COMUNICARE

 

Autor Redactia 26 August 2015, 22:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii