ANCOM a anuntat, la International Digital Forum, calendarul tranzitiei la televiziunea digitala terestra

De Redactia 18 Octombrie 2013, 09:12 Economie
Joi, 17 octombrie 2013, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a prezentat calendarul preliminar al procesului de tranzitie la televiziunea digitala, ca urmare a aprobarii de catre Guvernul României a strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

Hotarârea de Guvern care aproba aceasta strategie a fost publicata în Monitorul oficial nr. 400 din 3.07.2013.

Presedintele ANCOM, prezent la International Digital Forum, evenimentul anual organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale, a anuntat ca pâna la jumatatea lunii noiembrie vor fi finalizate si lansate în consultare publica proiectul de hotarâre de guvern prin care se stabilesc taxa de licenta si procedura care urmeaza a fi utilizata pentru alocarea licentelor, proiectul de decizie privind procedura de alocare a multiplexurilor, precum si proiectul de caiet de sarcini.

Perioada de consultare si aprobare a acestor acte ar trebui sa se încheie la începutul anului 2014. Odata cu aprobarea lor, devine posibila lansarea propriu-zisa a procedurii de selectie în luna ianuarie a anului 2014. Conform estimarilor ANCOM, în situatia în care nu apar evenimente ce nu pot fi prevazute în acest moment, procedura de alocare a multiplexurilor se va finaliza la sfârsitul lunii aprilie.

Strategia adoptata de guvern prevede ca tranzitia completa si efectiva la serviciile de televiziune digitala se va realiza pâna la 17 iunie 2015.

În implementarea strategiei, toti cei implicati (CNA, ANCOM, furnizori) vor urmari sa asigure o dezvoltare echilibrata a infrastructurii pentru furnizarea de servicii de televiziune în format digital pe întreg teritoriul tarii si sa asigure dezvoltarea unui mediu concurential, propice investitiilor.

Autoritatile vor avea în vedere implementarea flexibila a noilor servicii si asigurarea continuitatii serviciilor publice de televiziune.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, ANCOM va aloca prin procedura de selectie 5 multiplexuri digitale nationale în standard DVB-T2, patru în banda UHF si unul în banda VHF, precum si multiplexuri regionale, al caror numar va fi stabilit dupa acordarea celor nationale, în functie de necesitati.

Unul dintre cele patru multiplexuri în banda UHF va fi acordat conditionat, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice si private dupa data de 17 iunie 2015, el trebuind sa asigure o acoperire în receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Calendarul preliminar al procesului de tranzitie la televiziunea digitala poate fi consultat pe site-ul ANCOM

Sursa: ANCOM

 

Autor Redactia 18 Octombrie 2013, 09:12 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate