Analist financiar: BNR a controlat viteza deprecierii leului si nu va lasa cursul peste 4,5 lei/euro

De AGERPRES 21 Noiembrie 2011, 21:08 Economie
Banca Nationala a României (BNR) a controlat viteza deprecierii leului din ultimele saptamâni si nu va lasa cursul sa se duca spre valori excesive, peste 4,5 lei/euro, a declarat pentru AGERPRES directorul de investitii al fondului de pensii private Eureko, Radu Craciun.

'Cred ca BNR ar putea interveni în cazul deprecierii rapide pe termen scurt. Pâna acum, deprecierea leului nu a fost împiedicata de BNR, care mai degraba a controlat viteza deprecierii si a încetinit-o', a spus Craciun.

El a explicat ca, spre deosebire de alte state precum Polonia sau Ungaria, mecanismul de transmitere a cursului în preturile din economia României nu este asa de limitat. 'Exista multe preturi denominate în euro, s-ar înrautati portofoliul de credite si deprecierea leului nu poate fi lasata, pâna la finele anului, spre valori excesive. Pentru ca economia României sa poata tolera un leu mai slab, care putea fi un avantaj, trebuia sa fie pregatita din timp', a mentionat analistul financiar.

Craciun a subliniat ca, în pofida deprecierii din ultimele saptamâni, volatilitatea leului ramâne printre cele mai scazute din regiune, fata de forint sau zlot, spre exemplu, si trebuie judecata în termeni relativi.

El a mentionat ca tendintele internationale si aversiunea la risc fata de regiune au dus la miscarile de curs din România, care sunt împotriva datelor economice încurajatoare.

Directorul de investitii al Eureko Pensii a mai aratat ca volatilitatea cursului de schimb este legata de politica monetara a BNR, care a preferat o volatilitate mai ridicata a dobânzilor pe termen scurt, care sa contrabalanseze volatilitatea mai scazuta a cursului de schimb.

Leul s-a depreciat luni fata de euro cu 0,02%, iar Banca Nationala a României (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,3608 lei pentru moneda europeana, un nou maxim al anului 2011, în crestere cu 0,10 bani comparativ cu vineri, când euro a fost cotat la 4,3598 lei.

Maximul istoric al cursului euro/leu a fost înregistrat pe data de 30 iunie 2010, când referinta BNR a fost de 4,3688 lei/euro.

 

Autor AGERPRES 21 Noiembrie 2011, 21:08 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate