Adrian Vasilescu: O creştere negativă în trimestrul I din 2012 poate însemna recesiune pentru România

De AGERPRES 25 Martie 2012, 19:14 Economie
"Practic, o recesiune poate să fie şi fără criză. Se întâmplă deseori, pentru că, după regulile actuale, în special cele implementate sau promovate de Eurostat, biroul de statistica al UE, este de ajuns să ai două trimestre unul după altul cu creştere negativă. Şi când spun creştere negativă, înseamnă de fapt o uşoară scădere economică.

Toată lumea este cu ochii pe Produsul Intern Brut (PIB). Ce înseamnă PIB-ul asta nenorocit la care ne uităm cu toţii şi aproape ca ne închinăm la el? Reprezintă totalul produselor exprimate în bani într-o ţara de-a lungul unui an, tot ce se face: de la grâu la pâine, de la pâine la automobile, de la automobile la avioane, tot ce se fabrică într-o ţară, totul se exprimă în bani şi totalul reprezintă PIB-ul. Dacă tragem linie, la 31 ianuarie,tot ce s-a produs deja devine avuţie naţională. Plecăm de la această avuţie naţională şi în anul urmator mai adaugăm ceva: nu ştiu câte avioane, încă nu ştiu câte automobile, încă nu ştiu câte milioane de tone de grau, încă nu ştiu câte stofe, costume, tot ce se fabrică. De asta îi spune valoare adaugată", a spus Vasilescu.

Întotdeauna vorbim despre creştere, pentru că o ţară nu stă cu mâinile incucişate un an de zile, să nu facă nimic. Această valoare adaugată creşte de-a lungul unui an, dar dacă a crescut mai puţin decât a crescut anul trecut, atunci spunem că e creştere negativă, creştere în minus, o scădere economică.

Dacă s-a produs tot cât s-a produs anul trecut, spunem că este creştere zero, stagnare, creştere zero. Când se produce mai mult, atunci este bucurie mare în toată ţara şi în toată lumea, când produce toată lumea mai mult. Avem creştere plus, creştere pozitivă. Ei bine, când două trimestre unul lângă altul, trimestrul IV, să spunem, din anul trecut, cu trimestrul I din anul acesta, adunate, aceste două trimestre dau minus cu minus, deci două trimestre de creştere negativă înseamnă recesiune. Astea sunt reglementările noi şi Eurostat-ul punctează - România, la 31 martie, recesiune, a explicat consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Vasilescu a arătat că s-a văzut de multe ori pe plan internaţional că poate exista recesiune fără a fi criză.

"Poate fi criză fară recesiune. De fapt, criza fără recesiune, mai repede se întâmplă. Recesiune fără criză, totuşi, mai rar, pentru că se întamplă ceva care duce ţara în două trimestre de creştere negativă. Am avut o creştere negativă în trimestrul IV din anul trecut, 0,2% şi ne aşteptăm la o creştere negativă în trimestrul I, sau cel mult creştere zero.

Dacă este creştere zero, am scăpat. Nu suntem în recesiune. Daca este creştere negativă, este clar, România, la 31 martie 2012, va fi declarată în recesiune, dar recesiuena asta nu va fi decât o fază a crizei care a început în 2007 în toată lumea, s-a revărsat în Europa de vest prin toamna lui 2008 şi ne-am trezit cu ea aici, în România, la începutul anului 2009 şi din 2009, România este în criză.

 

Autor AGERPRES 25 Martie 2012, 19:14 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii