Raportul Curții de Conturi referitor la CEC BANK SA în anul 2018

De Mihai Vintilă 15 Aprilie 2019, 10:46 Economie

SC CEC Bank SA este o bancă comercială universală deținută de statul român, cea mai veche instituție bancară din România și unul dintre cele mai cunoscute branduri românești, care oferă clienților accesul la o gamă variată de credite pentru persoane juridice și persoane fizice, depozite, carduri, scrisori de garanție, produse de trezorerie, programe finanțate extern, fonduri europene, servicii de Internet Banking, Phone Banking și Mobile Banking. De asemenea, finanțarea IMM-urilor, agriculturii și autorităților administrațiilor publice locale reprezintă una dintre preocupările principale ale băncii.

În anul 2018, la această entitate s-a efectuat acțiunea de control privind situația, evoluția și modul de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor.

Constatări
În aplicația informatică de înregistrare a operațiunilor derulate cu cardurile a fost utilizat, în mod eronat, un cont care nu figurează în Planul de conturi reglementat prin prevederile Ordinului BNR nr. 27/2010 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aplicabile instituțiilor de credit. În timpul acțiunii de control au fost inițiate demersuri pentru analizarea și realizarea reconfigurărilor necesare în aplicația de carduri.

S-a constatat faptul că în cursul anului 2017 nu a fost întocmită și prezentată trimestrial Comitetului de Direcție al Băncii „Situația debitorilor la data de...”, document prevăzut de norma internă a Băncii referitoare la modul de înregistrare și urmărire a sumelor înregistrate în conturile de debitori.

În ceea ce privește stabilirea și plata impozitului specific unor activități, în cazul activităților referitoare la servicii de cazare (activități prevăzute în obiectul de activitate) s-a declarat cu întârziere că persoana juridică plătitoare de impozit specific și, pe cale de consecință, declararea și plata impozitului specific acestor activități s-a făcut cu întârziere față de termenul prevăzut de lege.

De asemenea, declararea și plata impozitului pe profit aferent trimestrului IV al anului 2017 s-a făcut cu întârziere, Banca plătind dobânzile și penalitățile aferente.

Recomandări Au fost emise următoarele recomandări:
- dispunerea măsurilor care se impun pentru respectarea Planului de conturi prevăzut de Ordinul BNR nr. 27/2010;
- analizarea și prezentarea trimestrială către Comitetul de Direcție a situației debitorilor înregistrați în evidenta contabilă, așa cum este prevăzut de norma internă a Băncii în vigoare;
- dispunerea tuturor măsurilor pentru eliminarea deficiențelor referitoare la nerespectarea termenelor de depunere a obligațiilor de plată a impozitului pe profit și recuperarea eventualului prejudiciu creat băncii.

 

 

Autor Mihai Vintilă 15 Aprilie 2019, 10:46 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii