Nou director general la CFR SA - Constantin Axinia

De AmosNews 25 Martie 2019, 20:30 Economie

Constantin Axinia este noul director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, gestionarul infrastructurii feroviare din România.

Postul de director general al companiei era vacant de la data de 1 martie, după demisia lui Costin Mihalache, care a fost numit șeful Cancelariei Primului Ministru Viorica Dăncilă. Absolvent al Academiei de Poliție, Mihalache fusese numit director general al CFR SA pe 13 februarie, în locul lui Ion Gavrilă.

Spre deosebire de predecesorul său, Constantin Axinia este ceferist cu state vechi. A absolvit în 1980 Liceul CFR numărul 6 din Galați, iar în 1987 Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic ”Gheorghe Asachi” din Iași. După absolvirea facultării și până în 1992 a fost instructor tehnic la Revizia de Vagoane Iași. A trecut prin toate etapele carierei profesionale, în integralitatea sa în domeniul feroviar.

Nu este pentru prima oară când este numit Constantin Axinia la CFR SA în funcția de director general. El a mai ocupat această poziție în perioada 2006-2007. Apoi, în intervalul ianuarie – octombrie 2009, Constantin Axinia a fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil cu coordonarea sectorului feroviar.

Chiar dacă a avut un mandat scurt, în perioada în care s-a aflat la conducerea sistemului feroviar românesc a luat mai multe decizii pentru eficientizarea transportului pe calea ferată. Cea mai notabilă realizare este inaugurarea, pe 4 martie 2009, a trenurilor Henri Coandă Expres, care fac legătura între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni. La acea vreme, zilnic circulau 18 pereche de trenuri, din oră în oră, între București Nord și PO Aeroport, de unde călătorii erau preluați cu autobuzele și duși la aerogară.

Din 2015 și până în prezent, Constantin Axinia a fost director general al Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Iași. În mai multe rânduri, actualul director general al CFR SA a fost consilier municipal la Primăria Iași. El este, din 2007, cetățean de onoarte al orașului Târgu Neamț, județul Neamț.

 

Autor AmosNews 25 Martie 2019, 20:30 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii