Locuințele din Capitală: cele scumpe și cele ieftine

De Frimu Ghinea 26 Octombrie 2019, 11:23 Economie

Locuințele din Capitală: cele scumpe și cele ieftine

 

Capitala României vă pune la dispoziție o varietate de locuințe vechi, iar în funcție de zona în care acestea sunt localizate, există și o diferență a prețurilor pe metru pătrat: cele mai scumpe în zonele din Unirea, Cotroceni iar cele mai ieftine în Berceni.

Pentru 462 de apartamente a fost realizat, în perioada 1 iulie- 30 septembrie, un studiu analizând prețurile finale, în stoc vechi. Excluse au fost următoarele zone: Herăstrău, Primăverii, Cașin, Ferentari, după cum se precizează într-un comunicat al site-ului imobiliar MagazinulDeCase.ro, preluat de MediaFax.

Prețurile pe metru pătrat util sunt raportate la valoarea totală a imobilelor, fără îmbunătățiri și calculate pentru suprafața utilă.

Din cauza faptului că nu există un număr consistent de tranzacții corespunzătoare zonelor Herăstrău, Primăverii, Cașin, Ferentari acestea nu au fost incluse în studiul precizat anterior.

După cum am enumerat, cele mai scumpe zone din București sunt Unirii – 1.862 euro/mp, Cotroceni – 1.848 euro/mp si Victoriei – 1.820 euro/mp , in timp ce, cele mai accesibile, sunt Drumul Taberei – 1.083 euro/mp, Pantelimon – 1.034 euro/mp si Berceni – 1.011 euro/mp.

S-a constatat în lunile iulie-septembrie că prețul mediu de tranzacționare pe metru pătrat, calculat la suprafața utilă a apartamentului se aproximează între 1.311 si 1.524 euro pentru zonele centrale ale Bucureștiului. Zona Nerva Traian deține titlul pentru cele mai scumpe imobiliare, pe când Pache Protopescu le înregistrează pe cele mai ieftine. Între aceste extreme, surprindem prețuri medii pentru zonele Dacia, Stirbei, Sala Palatului, Kogalniceanu, 1 Mai, 13 Septembrie, Mosilor.

Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.

Pentru categoria ultracentral– Unirea, Victoriei, Universitate, Magheru, cel mai mic pret mediu de tranzactionare a fost in zona Magheru, in timp ce maximul a fost atins in zona Unirii. In cartiere, precum Tei, Iancului, Vitan, Stefan cel Mare, Colentina, Militari preturile medii pornesc de la 1.294 euro/mp.

Realizarea studiului a fost posibila in conditiile in care dinamica tranzactiilor a inregistrat o crestere care a permis astfel stabilirea unui nivel mediu al preturilor in functie de zona. Dupa un an de la blocajul aparut in piata, astazi putem sa discutam efectiv despre preturi, avand si un numar semnificativ de tranzactii.In acelasi timp putem sa analizam si unde ne situam fata de maximul pietei atins la sfarsitul anului 2007, sau ca nivel fata de pietele din regiune”, a declarat, in comunicat, director general la MagazinulDeCase.ro, Matei Malos.

Economia.net ne aduce la cunoștință faptul că 2018 a fost un an ce se caracterizează prin puține discrepanțe între scăderile și creșterile semnificative de prețuri. Dacă decemrie 2016 impunea un preț de 60.400 petru un apartament de 2 camere , decemrie 2018 vine cu un oreș de 61.200 de euro.

Puteți vedea prețurile apartamentelor de vânzare București foarte ușor, accesând site-ul Flatfy.

O scădere semnificativă s-a generat la nivelul apartamentelor din Unirii, cu un minus de 6%. De alfel, căderi de prețuri s-au înregistrat și pentru apartamentele cu două camere din Bucureştii Noi-Dămăroaia şi Moşilor-Dacia, de 4%. Cu 2% s-au redus şi preţurile din zonele: Băneasa, Crângaşi-Giuleşti, Iancului și Titan-Dristor.

Mulți tineri români reîncep să învestească în imobiliare, dorindu-și să-și schimbe apartamentul de la bloc cu o casă. Sudul și estul capitalei rămân cele mai preferate, prezentându-se cu cele mai ieftine oferte, întricât pe terenurile ieftinite de criză s-au construit sute de ansambluri de locuinţe şi vile. Aici, preţurile apartamentelor sunt la jumătate faţă de cele din centrul oraşului.

Am făcut un calcul şi pentru un apartament de 53 de mp se estimează costuri de consum de gaz de 70 de lei pe lună în momentul în care ne încălzim până la temperatura de 25 de grade, 24 din 24”, a spus Adriana Bâzgan, reprezentantul unui dezvoltator.

Pentru cei care se află în posesia unei case și sunt interesați de achiziționarea unei case se găsesc, de asemenea, oferte avantajoase. Locuințele construite pe structură metalică sunt gata într-un timp record. O astfel de casă de 60 de metri pătraţi costă 45 de mii de euro.

În nordul capitalei, sunt construite blocuri și acum de către dezvoltatori, alăturându-se vilelor finalizate,dar asta nu înseamnă că prețurile se micșorează.

Scăderi de preț sunt specifice zonelor Floreasca-Dorobanţi (+18,5%), Griviţa-Gara de Nord (+17%), Universitate-Kogălniceanu şi Victoriei-Romană (12%), Pantelimon (11%), Ştefan cel Mare - Tei şi 1 Mai-Domenii (8%).

Dacă dispuneți de un buget cât se poate de limitat, direcția dumneavoastră ar trebui să fie spre zona Rahova, întrucât această zonă solicită prețul, atât pentru locuințele noi, cât și pentru cele vechi, de 893 de euro pe metru pătrat util. Acest nivel este cu 24% mai mic decât preţul mediu solicitat în luna ianuarie. În acest cartier, garsonierele vechi pornesc de la 20.000 euro, un apartament cu două camere poate fi găsit la preţuri începând cu 32.000 euro, iar o unitate cu trei camere poate fi găsită chiar şi la 45.000 euro.

La polul opus, cele mai scumpe apartamente ale Bucureștiului se găsesc în Kiseleff-Aviatorilor, unde prețul mediu cerut este de 1.520 de euro pe metru pătrat util, întrecând cu aproape 30% valoarea indicelui raportată la întregul oraș. . În acest cartier, preţul unei garsoniere noi poate atinge și suma de 100.000 euro, cel al unui apartament cu două camere poate depăşi 250.000 euro, iar un apartament de lux cu trei camere poate fi achiziţionat chiar şi cu un milion de euro.

Studiul a făcut referire doar la apartamentele vechi, nemobilate, neîmbunătățite. Comparând prețurile de stoc vechici cu cel de stoc nou, trebuie avut în vedere modul diferit de calculare a prețurilor. Pentru locuintele noi in majoritatea cazurilor, preturile sunt calculate pentru suprafata construita, inclusiv spatii utile comune, in timp ce preturile pentru stocul vechi se calculeaza pentru suprafata utila.

S-au inclus 462 de unități lovative, baza minimă de studiu fiind de 12 unităță locative, luând în considerare doar apartamente de confort I și II.

De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 26 Octombrie 2019, 11:23 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii