Lansarea în România a campaniei la nivel european de chestionare a Eurodeputaților în legătură cu acordul de liber schimb CETA

De Redactia 21 Iunie 2016, 13:15 Economie

Astăzi se lansează în România campania europeană intitulată "Do the CETA Check! / Hai să facem VERIFICAREA CETA!". Aceasta va permite cetățenilor din întreaga Uniune Europeană să contacteze membrii Parlamentului European (MPE) și să le ceară să răspundă la întrebări cu privire la acordul de liber schimb planificat între UE și Canada (CETA). Campania este susținută de Alianța Stop TTIP la nivelul Uniunii Europene. Aceasta, împreună cu Inițiativă Cetățenească Europeană Independentă Stop TTIP, au colectat anul trecut peste trei milioane de semnături împotriva TTIP & CETA dintre care peste 25.000 din România.

Prin campania "Do the CETA Check! / Hai să facem VERIFICAREA CETA" Alianța StopTTIP dorește să sublinieze urgența, CETA aflându-se pe ultima sută de metri înainte de a fi ratificat, și să-i oblige pe eurodeputați și pe guvernele țărilor europene să se confrunte cu aspectele controversate ale acordului UE-Canada. Acordul CETA a cărei negociere este finalizată, ar urma să fie adoptat în acest an de către Parlamentul European și să fie aplicat cu titlu provizoriu – adică fără ratificarea parlamentelor naționale. În conformitate cu cele mai recente informații, Comisia Europeană intenționează să adopte CETA ca un acord exclusiv-UE – dar statele membre ar putea împiedica acest lucru printr-un vot unanim.

"Comisia nu a răspuns celor peste trei milioane de cetățeni care au semnat Inițiativa noastră europeană. Ne vom adresa acum Parlamentului European și miniștrilor comerțului să le facem cunoscute preocupările și îngrijorările noastre", spune Dr. Michael Efler – membru al comitetului cetățenesc Stop TTIP ECI.

"CETA subminează standardele și reglementările importante ale UE. Acesta include și controversatul Sistem de Tribunale pentru Investiţii (ICS). Apropiindu-se ziua votului, este esențial ca cetățenii UE să facă presiuni acum asupra europarlamentarilor și guvernelor lor pentru a se asigura că aceștia nu vor sprijini un acord toxic", spune Stephanie Roth, manager de campanie Inițiativa europeană Stop TTIP.

"Forța vitală a democrației europene este dialogul dintre cetățeni și reprezentanții acestora. Instrumentul nostru on-line ajută la eliminarea decalajului dintre cetățeni și politicieni și va facilita o dezbatere publică vie și transparentă cu privire la CETA", declară Luminița Dejeu, manager de campanie al Comunității de-clic.ro.

Puteți accesa instrumentul on-line al campaniei Do the CETA Check! aici:
https://www.de-clic.ro/cetacheck

 

Autor Redactia 21 Iunie 2016, 13:15 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii