Ce influenţează calitatea laptelui de vacă

De Mihai Vintilă 23 Aprilie 2018, 12:52 Economie

Ce influenţează calitatea laptelui de vacă

Proaspeţii sau viitorii fermieri, dar şi consumatorii de lapte de vacă ştiu că gustul şi calitatea acestuia pot să difere. Există chiar şi consumatori care nu preferă produsele de la un anumit furnizor, fără să îşi explice motivele. Gustul este unic, în cele mai multe cazuri şi uneori poate ridica probleme. În calitate de actual sau viitor furnizor de lapte, nimeni nu îşi doreşte să ajungă pe lista celor evitaţi, mai ales pentru că micile comunităţi pot influenţa cifrele vânzărilor.

Aşadar, cei care văd lactatele şi brânzeturile naturale ca potenţiale surse de venit, trebuie să verifice fiecare aspect al afacerii lor, mai ales produsul final. Acestea sunt cele mai importante aspecte care pot îmbunătăţi sau altera calitatea laptelui.

Mediul în care trăiesc vacile

Ferma de vaci este cea mai importantă, deoarece asigura cantitatea optimă şi regulată de producţie. O vacă ce trăieşte într-un mediu stabil, la o temperatura confortabilă va produce lapte conform unui program. Vacile au nevoie de un mediu de circa 10 – 16 grade pentru confort. Pe măsură ce cresc, vacile au nevoie de protecţie şi condiţii optime în care să poată dormi şi să îşi poată consuma energia. Instalaţiile alese corespunzător ajută la calitatea laptelui, la fel ca instalaţiile de răcire sau încălzire şi echipamentele pentru viţei, atunci când apar.

Hrana naturală

Există câteva categorii de hrană ce pot influenţa cantitatea laptelui, dar şi consistenţa lui. Printre alimentele care pot creşte producţia, dar nu schimbă cantitatea de grăsime sunt iarba verde, sfecla, secara şi paiele verzi, dar şi tărâţele şi soia. De evitat sunt paiele din orz şi ovăz, mazărea şi porumbul murat, deoarece reduc cantitatea de grăsime şi îl pot face prea apos. De asemenea, programul de masă trebuie să fie unul stabil.

Frecvenţa mulgerii

Vacile trebuie să fie mulse de două – trei ori pe zi, fără excepţie. Tehnica de mulgere trebuie să fie precisă şi să nu lase loc de îndoieli, deoarece procesul are nevoie să fie complet. De asemenea, trebuie ţinut cont că laptele de la final este şi cel mai gras. Dacă scade cantitatea laptelui şi devine sărat sau mai puţin gras, atunci o parte din vină o poate avea mulgerea incompletă. Vaca va începe să reţină lapte şi va deveni mai sensibilă.

Ce mai contează:

  • Lactaţia vacii se împarte în perioade. De reţinut este că producţia va creşte la cea de-a doua şi va scădea, odată cu cea de-a opta.

  • Pauza de lactaţie este necesară atunci când viţelul abia s-a născut. Pe lângă consistenţa apoasă a laptelui muls atunci, vaca va avea nevoie de 50 – 60 zile până la prima mulgere.

  • Perioada anului contează în producţia de lapte a vacilor. Lunile de primăvară sunt cele în care laptele este cel mai gras. Apoi, conţinutul de grăsime scade până la începutul verii, apoi creşte până la mijlocul toamnei. Peste vară, laptele are conţinutul cel mai mare de vitamine.

Ferma de vaci şi laptele

Starea de sănătate a vacii şi prezenţa microbilor pot influenţa cantitatea de grăsime şi vitamine din lapte şi, implicit, gustul. De aceea, vacile au nevoie de condiţii optime ca să producă lapte cu rezultate optime. Acesta va contribui la smântână, iaurt şi brânză gustoase şi apreciate de către clienţi.

În domeniul zootehniei, clienţii sunt în general loiali. Iar aceştia aud rapid de produsele de calitate, mulţumită altor clienţi care le recomandă. Astfel, fermierii şi consumatorii de lapte se bucură de produse, în timp ce vacile sunt sănătoase şi bine întreţinute.

 

 

 

 

Autor Mihai Vintilă 23 Aprilie 2018, 12:52 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii