CNIPMMR | Liberalizarea pieței de energie electrică

De AmosNews 11 Ianuarie 2021, 15:19 Economie

Liberalizarea pieței de energie electrică este o etapa necesara pentru creșterea calității serviciilor de furnizare energie electrica. Începând cu luna ianuarie 2021 prețul energiei nu mai este stabilit pe baza reglementărilor emise ANRE cu excepția tarifelor pentru serviciile de transport, de sistem, de distribuție, taxa cogenerare înalta eficienta, contravaloare certificate verzi indiferent daca este casnic sau noncasnic , care rămân in continuare controlate de ANRE si ultima componenta care influențează prețul final este acciza care este stabilita de Ministerul de Finanțe. Acestea au o pondere de peste 50 % in prețul final pe care il plătește consumatorul. In aceste condiții liberalizarea pieței de energie, mai corect spus valoarea la care furnizorul va factura componenta de energie nu va avea o influenta majora in prețul final si acesta va putea fi monitorizat si controlat de ANRE prin reglementarea celorlalte componente care formează prețul final.

Orice consumator indiferent daca este casnic sau noncasnic (include si sectorul IMM) are posibilitatea de a solicita actualizarea serviciilor de furnizare energie electrica prin solicitarea unei oferte si verificarea ei daca este cea mai buna pentru el prin comparație pe platforma: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife. In cazul in care constata ca exista furnizori care ii pot oferta servicii de furnizare mai ieftine poate sa solicite imediat schimbarea furnizorului.

Din păcate consumatorii nu sunt informați corespunzător de aceste posibilități in condițiile in care obligația de informare este in sarcina furnizorului de energie iar acesta nu va promova niciodată posibilitatea de schimbare a furnizorului pe motiv de preț. Avem nevoie de prevederi de reglementare noi mult mai ambițioase care sa tina cont de evoluția tehnologiilor si pieței energetice, de schimbarea profilului consumatorilor, de apariția posumatorilor, de contorizarea si rețeaua inteligenta.

Recomandam:

- Derularea unei campanii de informare la nivel național prin toate canalele mass-media, de către ANRE si Ministerul Energiei, privind facilitățile de care dispun consumatorii prin liberalizarea pieței prin prezentarea modului de verificare a celui mai optim preț pentru fiecare tip de consumator, campanie de informare care a fost derulata doar prin intermediul furnizorilor care nu au un interes sa promoveze aceste facilitați.
- Implementarea posibilității de schimbare a furnizorului de energie in maxim 24h prin simpla notificare pe motivul de preț competitiv.
- Lansarea cat mai urgenta a pachetului legislativ „Energie curata” prin implementarea conceptului de single preț pe piața de echilibrare si utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare, preț ce influențează costul de producție pentru energie.

O data cu revizuirea legislației energiei pentru transpunerea noilor directive ministerul are posibilitatea sa actualizeze si legea 160/2012 privind organizarea si funcționarea ANRE dar si Legea energiei si a gazelor naturale nr. 123/2012 . Dar acestea trebuie făcute intr-un mod transparent cu consultarea tuturor jucătorilor din piața energetica.

 

 

Autor AmosNews 11 Ianuarie 2021, 15:19 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii