Banca Mondială apreciază că economia românească va crește cu 2,9% în 2015

De AmosNews 14 Ianuarie 2015, 11:05 Economie

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei mondiale la 3% în 2015 și 3,3% în 2016, de la 3,4% și, respectiv, 3,5%, estimări realizate în iunie 2014, conform BBC. Totodată, BM anticipează pentru acest an o creştere de 2,9% a economiei României, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmând să accelereze anul viitor la 3,2,%, conform prognozei economice globale a instituţiei financiare internaţionale.

'Economia mondială rulează cu un singur motor de creștere — cel american. Aceste evoluții nu duc la prognoze optimiste. (...) Prețul mai scăzut al țițeiului, care ar urma să se mențină în 2015, a redus inflația pe plan mondial și va duce probabil la o întârziere a majorării ratelor dobânzilor în statele dezvoltate. Aceste evoluții creează o oportunitate pentru țările care importă țiței, cum ar fi China și India', a avertizat economistul-șef Kaushik Basu.

"În Ungaria şi România, creşterea economică va fi alimentată mai mult de cererea internă, susţinută de îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa muncii şi de încrederea populaţiei, precum şi de investiţiile publice în infrastructură, finanţate în mare parte de Uniunea Europeană", se arată în raportul Băncii Mondiale.

În Ungaria, România şi Serbia, inflaţia a coborât sub ţintele inferioare ale băncilor centrale, pe fondul unei creşteri economice anemice, arată Banca Mondială.

Kaushik Basu apreciază că statele exportatoare de țiței, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul prețului la țiței. Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei va crește cu doar 0,1% anul viitor.

Banca Mondială a mai îmbunătățit prognoza de creștere a economiei SUA la 3,2% în 2015, de la 3% estimat în iunie.

Banca Mondială apreciază că economia românească va crește cu 2,9% în acest an, după un avans de 2,6% în 2014. BM a revizuit în scădere ușoară, la 2,6%, estimările privind creșterea economică înregistrată anul trecut de România, după ce, în octombrie 2014, instituția prognoza un avans de 2,7%. Încetinirea economiei românești de la 3,5% în 2013 până la 2,6% în 2014 va fi urmată, potrivit raportului elaborat de Banca Mondială, de o accelerare a creșterii până la 2,9% în acest an, urmată de un avans de 3,2% în 2016 și unul de 3,9% în 2017.

La nivel regional, Banca Mondială estimează că avansul în regiunea Europa emergentă și Asia Centrală (în care este inclusă și România) a încetinit până la 2,4% în 2014, de la 3,7% în 2013, ca urmare a unei contracții dramatice în Ucraina, slăbiciunilor din Rusia și din zona euro, precum și încetinirii intrărilor de capital.

 

Autor AmosNews 14 Ianuarie 2015, 11:05 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii