1534 lei salariul mediu net in august 2012

De AGERPRES 05 Octombrie 2012, 14:01 Economie
Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în august 2012, de 1.534 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 22 lei (-1,4%), iar câştigul salarial mediu nominal brut s-a diminuat tot cu 1,4%, până la 2.117 lei, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică /INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (3.753 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (857 lei).

În raport cu inflaţia, indicele câştigului salarial real pentru luna august 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,1%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 119,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2012.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Potrivit INS, în luna august 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

De asemenea, câştigul salarial mediu net a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, de 9,6%, s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, între 7,5% şi 9,0% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 4,0% şi 6,5%, au mai fost în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor textile, alte activităţi industriale, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrari audio şi activităţi de editare muzicala (inclusiv activităţi de difuzare si transmitere de programe), între 2,5% şi 3,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, captarea, tratarea si distribuţia apei, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) ori ca urmare a realizărilor de producţie şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 18,7% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 10,8% în extracţia minereurilor metalifere; între 3,0% şi 4,0% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de editare, între 2,0% şi 3,0% în industria metalurgică, telecomunicaţii, fabricarea altor mijloace de transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iulie în învăţământ (-3,1%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi a încheierii contractelor pe perioadă determinată consecinţa începerii vacanţei şcolare. Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în luna august 2012 în administraţia publică (-0,6%), în timp ce în sănătate şi asistenţă socială a înregistrat o uşoară creştere (0,1%).

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,5%.

 

Autor AGERPRES 05 Octombrie 2012, 14:01 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate