România şi Bulgaria vor înregistra mari progrese în ceea ce priveşte creşterea economică în 2011

De AGERPRES 19 Aprilie 2011, 22:31 Economie
România şi Bulgaria, lovite de criză mai târziu decât celelalte state din Uniunea Europeană /UE/, vor înregistra mari progrese în ceea ce priveşte creşterea economică în 2011 comparativ cu anul 2010, potrivit raportului economic EU10 al Băncii Mondiale, lansat marţi la Bucureşti.

Astfel, România va trece de la o scădere economică de 1,3% în 2010 la o creştere de 1,5% în 2011, iar Bulgaria de la o creştere de 0,2% în 2010 la 2,5% anul acesta. Cele două ţări vor fi depăşite în privinţa progresului creşterii economice doar de Lituania, care va avea anul acesta o creştere economică de 4,3%, faţă de 1,3% şi Letonia, cu o creştere de 3,3% în 2011, faţă de un regres de 0,3% în 2010.

Cu toate acestea, România, cu o creştere economică de 1,5%, va ocupa ultimul loc în privinţa creşterii PIB în 2011, înaintea sa aflându-se Slovenia, cu o creştere de 2,2%, Cehia - 2,2%, Bulgaria - 2,5%, în fruntea clasamentului aflându-se Lituania, cu 4,3%, Slovacia - 4,1 la sută şi Polonia - 4%.

La doi ani şi jumătate de la declanşarea crizei economice globale, activitatea economică în noile state membre ale Uniunii Europene (UE-10) s-a redresat în paralel cu cea din UE-15 (vechile state membre).Creşterea economică s-a consolidat în a doua jumătate a anului 2010, susţinută de creşterea cu două cifre a producţiei industriale şi redresarea consumului.Ritmul de redresare economică în UE10 se va accentua în 2011 şi 2012, dar va fi diferit în cele 10 noi state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia/nu sunt incluse Cipru şi Malta).

Potrivit BM, revenirea la nivelul de activitate dinaintea crizei a fost ajutată de sincronizarea ciclurilor economice şi de conexiunile în ceea ce priveşte comerţul şi producţia dintre noile şi vechile state membre UE. Indicatorul privind încrederea în economie a depăşit în decembrie 2010 media sa pe termen lung, pentru prima oară în ultimele 26 de luni.În 2011 şi 2012, firmele îşi vor mări investiţiile şi îşi vor utiliza capacitatea de producţie la un grad mai înalt, pe fondul creşterii cererii globale pentru bunuri de capital şi bunuri de folosinţă îndelungată.

De asemenea, consumul populaţiei va creşte, în contextul îmbunătăţirii aşteptărilor privind viitorul.În opinia BM, performanţele Slovaciei şi Poloniei vor rămâne solide datorită faptului că se confruntau cu mai puţine dezechilibre macroeconomice înainte de criză, integrării puternice în reţeaua de producţie europeană, fondurilor europene şi, în cazul Poloniei, consumului puternic, iar Estonia, Lituania şi Letonia vor continua să recupereze terenul pierdut în timpul crizei.

Creşterea economică în Slovenia, Cehia şi Ungaria va fi mai temperată, în parte şi din cauză că aceste state înregistrează deja o convergenţă mai accentuată faţă de nivelul de UE-15.'Revenirea puternică în comerţul global a beneficiat de exporturile UE10, care au recuperat volumele dinaintea crizei până la sfârşitul anului 2010', a declarat Kaspar Richter, senior economist la BM şi autorul principal al raportului.'Oricum, perspectivele de creştere pot fi afectate de riscurile legate de investiţiile private, proiectele de construcţii şi constrângerile financiare internaţionale', a spus Richter.

'România este de aşteptat să fie liderul în ceea ce priveşte redresarea economică în 2012 comparativ cu celelalte state UE-10, cu o creştere economică estimată de 4,4%', a declarat Cătălin Păuna, senior economist BM şi co-autor al raportului.România va fi urmată în privinţa creşterii economice de Slovacia, cu 4,3%, Polonia - 4,2% şi Letonia 4%, la polul opus urmând să se situeze Slovenia, cu o creştere de 2,5% şi Cehia - 2,7%.

Raportul mai subliniază că ritmul de redresare economică este încă prea scăzut pentru a genera noi locuri de muncă, iar ocuparea se situează sub nivelul dinaintea crizei.

 

Autor AGERPRES 19 Aprilie 2011, 22:31 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate