În atenţia contribuabililor care au obligaţia de a depune Declaraţia 307

De Redactia 11 Septembrie 2013, 01:09 Economia Brailei
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila informează că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.548/29.08.2013, a fost publicat O.P.A.N.A.F.nr.2.223/2013 pentru aprobarea modelului şi conţinutul formularului 307 „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”.

Principalele modificări aduse de acest act normativ:

Obligaţia completării şi depunerii
Formularul 307„Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată” se completează şi se depune de către:

- persoana impozabilă, beneficiară a transferului de active prevăzutla art.128 alin.(7) din Codul Fiscal, în calitate de succesor al cedentului, în ceea ce priveşte ajustarea dreptului de deducere,
dacă nu este înregistrată în scopuri de T.V.A. conform art.153 din Codul Fiscal şi nici nu se înregistrează în scopuri de T.V.A. în urma transferului

- locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de T.V.A. a locatarului/utilizatorului în baza prevederilor art.152 alin.(7).

- persoana impozabilă pentru care înregistrarea în scopuri de T.V.A. a fost anulată conform art.153 alin.(9) lit.a)–e), care a efectuat ajustări incorecte sau nu a efectuat ajustările de taxă revăzute la art.128 alin.(4), art.148, art.149 sau art.161 din Codul Fiscal, astfel:
    a) a fost declarată inactivă conform prevederilor art.78 indice 1 din O.G. nr.92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data declarării ca inactivă.
    b) a intrat în inactivitate temporară, înscrisă la Oficiul Registrului Comerţului, potrivit legii, de la data înscrierii menţiunii privind inactivitatea temporară în Registrul comerţului.
    c) asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art.2 alin.(2) lit.a) din O.G.nr.75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data comunicării deciziei de anulare de către organele fiscale competente
    d) nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de taxă prevăzut la art.156 indice 2.
    e) în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru 2 perioade fiscale calendaristice consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare.

Obligaţia declarării intervine în situaţia în care persoana a efectuat ajustări incorecte sau nu a efectuat ajustările de taxă prevăzute la art.128 alin.(4), art.148, art.149 sau art.161 din Codul Fiscal.

    f) persoana impozabilă pentru care înregistrarea în scopuri de T.V.A. a fost anulată conform art.153 alin.(9) lit.g) a solicitat scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de T.V.A.în vederea aplicării regimului special de scutire prevăzut la art.152, care:

- a) nu a efectuat ajustările de taxă prevăzute de lege în ultimul decont depus înainte de scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de T.V.A.sau a efectuat ajustări incorecte, conform art.128 alin.(4),art.148, art.149 sau art.161 din Codul Fiscal.
- b) trebuie să efectueze regularizările/ajustările prevăzute la art.134 alin.(5) din Codul Fiscal şi pct.15 indice 2 din H.G. nr.44/2004, art.138 din Codul Fiscal şi pct.16 indice 1alin.(4) din H.G. nr.44/2004 precum şi pct.45 alin.(14) din H.G. nr.44/2004 pentru operaţiuni realizate
de anularea înregistrării.

Termen de depunere

Termenul de depunere a Declaraţiei 307 este:
g) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care are loc transferul de active
h) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care are loc transferul dreptului de proprietate asupra activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing.
i) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit obligaţia sau, după caz, dreptul de ajustare/corecţie a ajustărilor/regularizare a T.V.A. privind sumele rezultate ca
urmare a acestor ajustări/corecţii ale ajustărilor/regularizării efectuate.

Formularul se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana impozabilă îşi are domiciliul fiscal sau în a cărei evidenţă aceasta se află înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, direct sau prin împuternicit, la registratură sau prin poştă, prin scrisoare recomandată.

Formularele se găsesc la unităţile fiscale sau pot fi descărcate de pe site-ul A.N.A.F., la adresa
www.anaf.ro, meniul Asistenţăcontribuabili, submeniul Formulare şi programe utile/Toate formularele cu explicaţii/Formulare fiscale ordonate după număr.

Alte precizări
În cazul în care din formular rezultă T.V.A. de plată la bugetul de stat, aceasta se achită până la data depunerii declaraţiei, conform art.157 din Codul Fiscal, în lei, în numerar, prin decontare bancară sau prin mandat poştal, în contul 20.10.01.01.05 „T.V.A. de plată la bugetul de stat,
rezultată ca urmare a ajustărilor” deschis la unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscală sau codul numeric personal al plătitorului, după caz.

 

Autor Redactia 11 Septembrie 2013, 01:09 Economia Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii