Informatii referitor la ordinul privind amanarea de la plata in vama a TVA

De A.Frangu 04 Decembrie 2013, 16:27 Economia Brailei
DGRFP Galaţi aduce la cunostinţa contribuabililor că, în Monitorul Oficial al României nr.724 din 25 XI 2013 a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice nr. 1891 privind modificarea si completarea Ordinului MFP nr.500/2007 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri.

Potrivit prezentului ordin, certificatul de amanare de la plata in vama a TVA se elibereaza la solicitarea persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal care in anul calendaristic precedent sau in ultimile 12 luni anterioare lunii in care se solicita eliberarea certificatului au realizat importuri din teritorii si state terte a caror valoare cumulata este de cel putin 100 milioane lei si indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- nu au obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare, cu excepţia celor
eşalonate şi/sau reeşalonate la plată, precum şi a celor suspendate în condiţiile legii;
- nu înregistrează debite faţă de autoritatea vamală;
- sunt înregistrate în scopuri de TVA cu cel puţin un an calendaristic înaintea depunerii cererii
pentru eliberarea certificatului de amânare de la plata în vamă a TVA;
- nu sunt în stare de insolvenţă, procedura de reorganizare sau lichidare judiciară.

Pentru obtinerea certificatului, persoanele impozabile trebuie sa depuna la Directia Generala a Vamilor urmatoarele documente:
- cerere tip;
- copie de pe documentul care atestă calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA;
- certificatul de atestare fiscala in original- ;
- declaratie pe proprie raspundere privind valoarea cumulata a importurilor;
- declaratie pe proprie raspundere ca nu sunt in stare de insolventa si nu se afla in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara.

De asemenea, pot obtine certificatul de amanare de la plata in vama a TVA, fara a indeplini cumulativ conditiile mai sus mentionate, urmatoarele persoane impozabile:
- operatorii economici autorizaţi care sunt înregistraţi în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal;
- persoanele impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal şi care au obţinut autorizaţie pentru procedura de vămuire la domiciliu.

In cazul acestor persoane, se depun la Directia Generala a Vamilor, urmatoarele documente:
- cerere tip,
- copie de pe certificatul de operator economic autorizat sau de pe autorizatia pentru procedura de vamuire la domiciliu,
- copie de pe documentul care atesta calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA.

Directia Generala a Vamilor elibereaza certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoare adaugata, in termen de 15 zile de la depunerea cererii si a documentatiei complete, pentru perioada indicata de solicitant dar care nu poate depasi data de 31 decembrie 2016.


 

Autor A.Frangu 04 Decembrie 2013, 16:27 Economia Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii