Upercut în bărbia democraţiei

De Victor Nafiru 01 Iunie 2011, 23:35 Din vest
Parlamentarii din Camera Deputaţilor au decis: viitorii primari vor fi aleşi din primul tur. După unii, legea este binevenită, cel puţin din punctul de vedere al eliminării cheltuielilor în plus, iar după alţii, este o decizie cu iz de populism ieftin. Unii aplaudă şi salută votul deputaţilor, dar sunt şi dintre aceia - şi nu puţin la număr - care cred că democraţia noastră, şi aşa originală, a mai primit o lovitură în bărbie.

Actualii primari, în majoritatea lor, îşi freacă mâinile de bucurie. Dacă nu vor da cu subsemnatul la DNA şi vor fi atenţi la traversarea străzii prin locuri nepermise, rămân pe funcţii în proporţie de 90 la sută. Trebuie să fii prea prost ca, după patru ani de frecat fotoliul instituţiei, să nu te aleagă din nou oamenii. Mai ales cei de pe la sate, acolo unde totul se rezolvă cu un mic cu muştar, o răchie, o găleată, un kil de zahăr sau făină, o sticlă de ulei şi o pungă de orez.

Cum rămâne, însă, cu principiul legitimităţii? Mai poate fi considerat un primar reprezentativ pentru comunitate în condiţiile în care va fi ales de doar 15-20 la sută din populaţia cu drept de vot, sau va câştiga la distanţă de un singur vot faţă de contracandidatul său? Probabil că astfel de întrebări nu şi le-au pus cei care au propus şi, mai apoi, au votat această lege. Pentru ei, importantă e conservarea puterii pe care o deţin în prezent, şi nicidecum regulile jocului democratic, caz în care interesele personale şi de grup primează, ca de fiecare dată.

Această lege bulversează întrucâtva înţelegerile preelectorale ale alianţelor politice constituite în timp. Nu vor mai exista candidaturi comune, ci doar un candidat unic. Lucru uşor de zis, dar greu de făcut având în vedere relaţiile, încă nearmonizate, existente în USL, de pildă. Orgoliile PSD şi PNL - fireşti de altfel - vor putea duce la apariţia fisurilor în cadrul Uniunii Social Liberale, cu consecinţe dintre cele mai grave pentru viitorul comun al lui Ponta şi Antonescu.

Dar până atunci, până la alegerile locale din 2012, să ne aşteptăm la o masivă migrare a primarilor opoziţiei spre zările portocalii ale politicii româneşti.


 

Autor Victor Nafiru 01 Iunie 2011, 23:35 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate