Sunt românii deştepţi?

De Matei Mircioane 22 Noiembrie 2011, 18:20 Din vest
Continui să susţin că starea naturală a omului este să fie optimist. Dacă nu ar avea o doză consistentă de optimism, omul nu s-ar mai ridica dimineaţa din pat, să-şi facă o cafea şi să apese pe butonul ON al calculatorului, ci s-ar duce direct la râu, să-şi lege o piatră de gât şi să se arunce în apă. Sigur, mai sunt şi alte variante de deşteptare ale optimistului şi ale pesimistului, dar am rezumat două dintre cele pe care le-am considerat mai sugestive.

Statistica ne spune că, totuşi, cei mai mulţi dintre noi îşi încep ziua cu o cafea şi cu o navigare pe calculator şi mult mai puţini se duc la râu. Deci, românii sunt optimişti. Mă refer la noi, cei care ne-am obişnuit să ne luăm informaţiile şi din lumea virtuală. Din păcate, informaţiile nu sunt bune. Oricât am încerca să ne tonifiem cu nişte poze cu vedete sexy, cu informaţii despre ce gândesc femeile când au orgasm şi cum le place bărbaţilor să facă sex, atenţia ne este atrasă de actualitatea internă şi internaţională. Şi de aici veştile sunt dramatice. Cam peste tot e haos şi frământare şi, culmea!, cât e de nasol prin alte părţi, noi, românii, tot în coadă rămânem. Iar dacă luăm ca reper Uniunea Europeană, suntem chiar încheietori de pluton, alături de Bulgaria. Asta este realitatea şi de aici ne începem ziua.

Pe lângă toate acestea, cei din Caraş-Severin trăim într-unul dintre judeţele cele mai prăpădite, cu salariile cele mai mici, cu nivelul de trai cel mai scăzut, cu investitori atât de puţini încât trebuie să-i cauţi cu lupa.

În acest context, jocurile politice ni se par absurde, iar comportamentul electoratului ridicol. Politicienii fac balet electoral, iar cetăţenii se calcă în picioare la supermarketurile care îşi lichidează marfa proastă de pe stoc, la preţ redus, ori la sfinţiri de biserici. Desigur, respect principiile democratice, economia de piaţă şi credinţa oamenilor, dar când confurntările politice se fac doar de dragul de a lua ochii, nevoia de a avea un produs şi nevoia de credinţă a unora se manifestă primitiv, cu ghionturi şi strigături, stau şi mă întreb dacă acea campanie cu „românii sunt deştepţi” mai este motivată.

Dar hai să zic şi ceva concret: Crin şi cu Ponta, şi cu încă unul care stătea lângă ei, au anunţat că USL-ul a purces la suspendarea preşedintelui Băsescu. Să fie sănătoşi, trebuia să facă şi ei ceva, că de aia sunt Opoziţie, să critice Puterea, nu numai să se faulteze între ei. Aritmetica ne spune că nu au nicio şansă. Totuşi, s-a văzut că în politică aproape niciodată unu şi cu unu nu fac doi. Aşa că o şansă există întotdeauna. Bun, şi dacă vine Crin la Preşedinţie şi Ponta la Guvern, ce vor face? Vor dezgheţa salariile? Nu întreb doar ca să mă aflu în treabă, ci pentru că chiar mă interesează. Şi, chiar dacă e criză, nu e o enormitate, fiindcă există economişti respectabili care ne demonstrază, tot matematic, că o creştere moderată a salariilor ar aduce cu sine, automat, o creştere a veniturilor la bugetul statului, din impozitele pe salarii. Evident, în continuare vor trebui reduse cheltuielile de la alte capitole, inclusiv prin reducerea numărului de bugetari şi împingerea lor spre sectorul privat. Dar aceste teorii necesită efort, analiză, capacitate de anticipare a reacţiilor umane în mediul economic, iar aplicarea lor cere curaj. Mult mai simplu este să spui: nu sunt bani. Mult mai simplu este să dai bătăliile politice pe bază de simpatii şi antipatii. De aceea, mă mai întreb o dată: sunt românii deştepţi?

 

Autor Matei Mircioane 22 Noiembrie 2011, 18:20 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate