Cine vrea vară să se mute în Africa

De Victor Nafiru 10 Iulie 2014, 16:12 Din vest
Prognoza meteo pentru vara asta dădea temperaturi echivalente cu cele întâlnite la Nairobi, Oagadougu ori Congo-Kinshasa. Personal, m-am pregătit pentru ce ar fi trebuit să fie cel mai rău: pajişti pârjolite de soarele nimicitor, râuri şi lacuri secate, animale moarte de foame şi sete, stări de necesitate decretate de guvern, oameni reinventând celebrul dans al paparudelor şi la câte şi mai câte chestii tulburătoare pe care cei de la meteo ni le-au servit luni la rând.

Nu aş vrea să fiu cârcotaş, însă ceea au susţinut urmaşii celebrului Topor de la rubrica Meteo al fostului Telejurnal de seară se dovedesc nişte aberaţii impardonabile pentru vremurile ce le trăim. Iată, suntem trecuţi de prima treime a lunii lui cuptor şi nici vorba de leşinuri pe stradă, de şine de cale ferată dilatate şi trenuri întârziate din acest motiv, de ambulanţe care cărând oamenii căzuţi pe stradă, de incendii de pădure, de fântâni secate, de cisterne transportând apă în locurile unde aceasta valorează mai mult decât dinţii de aur din gura unui bulibaşă.

Dimpotrivă, în luna apocalipsei a celor de la Meteo, la putere sunt ploile torenţiale, vijeliile, grindina, copacii doborâţi sau smulşi din pământ, inundaţiile şi alte calamităţi de acest gen. Ţăranii amărâţi şi fermierii înstăriţi nu îşi pot treiera lanurile de păioase, zarzavagii se plâng că natura face ravagii pe culturile lor, ceea ce înseamnă că tot de la turci vom mânca roşii, castraveţi, gogoşari şi ce-o mai fi, în timp ce turiştii de la mare s-au împăcat cu gândul unui concediu ratat.

Toată lumea e supărată pe ăştia de la Meteo, de parcă ei, săracii sunt vinovaţi de ce se întâmplă cu norii, cu mişcările de aer dinspre Atlantic, Mediterana şi Scandinavia ori cu formarea câmpurilor ciclonice şi anticiclonice deasupra ţării noastre. „Mănâncă şi ei o pâine“, prezentând vremea, după cum ar spune omul simplu, nefamiliarizat cu aparatura sofisticată a sateliţilor meteorologici.

Revenind la vara aceasta, observăm că jumătate din ea s-a dus. Am înţeles că vara adevărată va veni din august încolo. E ultima strigare pe care o fac meteorologii prin prezentatorii TV. O să vină într-o zi de miercuri, sau poate de joi, şi o să ţină week-end-ul respectiv. Nu de alta, măcar comercianţii să câştige de pe urma ieşirii noastre la mare, la soare, la iarbă verde, la mici, bere şi alte bunătăţi de sezon…

 

Autor Victor Nafiru 10 Iulie 2014, 16:12 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate