Cine plăteşte?

De Matei Mircioane 10 Martie 2014, 09:25 Din vest

Lucrurile se desfăşoară „normal” în lume. Ţările fac alianţe de pace şi îşi lustruiesc armamentul de război. La marginea Europei mocneşte un conflict, gata să explodeze, ca urmare a unui teritoriu înglobat într-un stat, dar locuit de un popor care prin istorie, tradiţii şi limbă se simte aparţinând altui stat. După încheierea celui de-al doilea război mondial, după ce lumea părea că a învăţat că războaiele sunt absurde, pe lângă faptul că sunt mortale, tot timpul au fost conflicte armate în desfăşurare, altele în pregătire. Războiul care mi-a marcat copilăria a fost cel din Vietnam.

Nu puteam pricepe ce caută americanii tocmai la celălalt capăt al pământului, ca să-i ocupe pe fraţii noştri vietnamezi, care nu voiau decât pace, fericire şi comunism. Bine, o parte voia, altă parte trebuia convinsă cu mitraliera. Până la urmă bravii vietnamezi comunişti au câştigat războiul, iar acum... îşi dezvoltă propriul capitalism, original. Ceea ce dovedeşte că, până la urmă, vietnamezii au fost cuceriţi de... o idee. De ideea că e mişto să ai bani şi proprietăţi sau, cel puţin să ai iluzia că le poţi avea, la un moment dat.

Ideea le place şi ruşilor şi văd că începe să le placă şi chinezilor. Dar, ideile de acest fel nu se răspândesc fără efort. Trebuie să plăteşti pe unii şi să-i sancţionezi la bani pe alţii, ca să obţii efectul dorit. Deci, totul se rezumă la modul de manipulare a banilor. Ceea ce înseamnă că, deocamdată, cea mai importantă invenţie a omenirii nu este nici mersul pe jos, nici roata, ci banul.

Unii spun că e minunat, alţii că este îngrozitor. Sunt de acord şi cu unii şi cu alţii, dar, cu tot cinismul, spun că aş fi mulţumit ca şi conflictul din Crimeea să fie tranşat de bani, nu de tancuri. Dar, cine plăteşte? Pentru că, uneori, cei care deţin banii îşi fac calculele şi consideră că un război ar fi mai ieftin.

Pe de altă parte, şi dintr-un război se poate obţine profit. Vieţile nu sunt socotite în contabilitate. Numai banii.

 

Autor Matei Mircioane 10 Martie 2014, 09:25 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate