Mesajul lui Mugur Isărescu de Dragobete

De Matei Mircioane 26 Februarie 2012, 18:54 Din vest
Este sărbătoarea Dragobetelui şi tradiţionaliştii noştri (pentru că dacă Europa îşi are tradiţionaliştii săi, noi de ce să nu avem tradiţionaliştii noştri?!) organizează serbări, spectacole, baluri etc., un fel de contramanifestaţii la adresa Valentine’s Day, o sărbătoare importată de puţin timp de pe tărâmuri mai catolice şi capitaliste. Trebuie să recunoaştem că nici Dragobetele nu are o vechime prea mare, el fiind resuscitat ca o reacţie la adresa Sfântului Valentin, considerat cam superficial şi comercial. Dragobetele, însă, nu este nici el străin de comerţ, ziua lui fiind un bun prilej de a face daruri, iar darurile oricât ar fi ele de gratuite, cineva tot trebuie să le plătească.

Dar nu-i niciun bai, mai bine două sărbători decât niciuna, iar comerţul este sufletul afacerilor, căci dacă nu e comerţ nici producţie nu e, iar fără producţie şi comerţ economia este admirabilă, este sublimă, însă lipseşte cu desăvârşire.

Cu toate pregătirile de Dragobete, să mai recunoaştem că emoţia cea mai mare a zilei a creat-o guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Mugur – iată un nume predestinat să aducă primăvara), prin declaraţia făcută în ajun de Dragobete, într-o conferinţă de presă: „Sistemul fiscal te împovărează, îţi scoate ochii din cap şi-ţi dă o singură şansă: să faci evaziune”. Declaraţie şocantă, pentru că ar putea fi comparată cu declaraţia ministrului de Interne, care să spună: „Ştiu că sistemul e rigid şi corupt, aşa că, stimaţi cetăţeni, nu aveţi altă şansă decât să furaţi!”, sau declaraţia ministrului Educaţiei, care ar spune: „Dragi elevi, învăţământul e aiurea, dascălii nu vă învaţă nimic, singura şansă pentru voi ca să promovaţi Bacalaureatul este să copiaţi!”.

Totuşi, nu o să fiu foarte aspru cu domnul guvernator Mugur Isărescu, pentru că iau afirmaţia sa drept o declaraţie de dragoste conjuncturală la adresa oamenilor de afaceri, rostită cu prilejul Dragobetelui, adică: „Dragi întreprinzători privaţi, ştiu că sunteţi evazionişti, dar vă iubesc aşa cum sunteţi, deoarece tot de la voi adunăm banii pentru buget. Daţi-i bătaie, tot aşa!”.

Acum, fiind Dragobetele, nu o să ne supărăm pe domnul guvernator pentru declaraţia sa de dragoste nonconformistă. Singurul care ar trebui să se supere ar fi tânărul ministru de Finanţe, Bogdan Drăgoi, pentru care declaraţia lui Isărescu se traduce astfel: „Tinere, eşti prost?! Nu vezi că sistemul fiscal e făcut anume pentru ca patronii să ne fure? Mişcă-te şi fă ceva, nu sta ca viţelul la poarta nouă!”.

 

Autor Matei Mircioane 26 Februarie 2012, 18:54 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate