Să ne fie ruşine!

De Victor Nafiru 29 Martie 2014, 13:44 Din vest
Începând cu 1 aprilie, nu este nici o păcăleală, acciza la litrul de carburant va creşte cu 7 eurocenţi, în ciuda apelurilor repetate făcute de Traian Băsescu. În timp ce preşedintele declară că vor avea loc creşteri de preţuri în lanţ, iar cel mai mult vor suferi oamenii de rând, premierul Victor Ponta îi răspunde că nu se poate renunţa la acciză, pentru că nu-i permit prevederile din acordul semnat cu FMI.

E clar. De fiecare dată când guvernanţii, indiferent de culoarea politică, nu găsesc soluţii pentru problemele arzătoare ale naţiei, scot la înaintare FMI-ul, la fel cum ne speriau bunicii cu Bau-bau, când eram mici şi nu voiam să mâncăm sau să dormim la prânz.

Ca şi în cazul celebrei taxe, care a generat vestitul slogan „Aici sunt banii dumneavoastră“, tot la fel se arată că vor sta lucrurile şi cu acciza majorată. Ponta ne asigură că banii obţinuţi în acest mod, vreo două miliarde de lei, se vor duce tot la drumuri şi autostrăzi. Că ei nu pot fi, potrivit legii, direcţionaţi spre alte ministere în afara celui condus de Dan Şova. Nimeni nu spune că banii nu vor fi folosiţi şi pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi, chiar dacă anul acesta nu vor demara lucrările la autostrăzile Comarnic-Braşov şi Sibiu-Piteşti, dar aceasta nu înseamnă că direcţionarea se va face doar într-acolo.

Ar fi prea frumos să se întâmple aşa. O recunoaşte şi ministrul de la Finanţe, Ioana Petrescu. Cu riscul de a-şi supăra şeful din fruntea guvernului, Ioana Petrescu afirmă că fără această acciză majorată, nu ar mai fi bani pentru pensii. Şi, probabil, nici pentru salariile bugetarilor.

Iată cum majorarea accizei asigură pacea socială şi devine agent electoral. Nici unui guvernant nu i-ar conveni convulsii sociale într-un cu alegeri la europarlamentare şi la preşedinţie, iar dacă bugetul s-ar alimenta mai mult de pe urma activităţilor economice, cu siguranţă că ne-ar interesa prea puţin o astfel de majorare.

Cum însă, mereu se inventează câte o taxă sau impozit pentru ca ţara să nu crape, e clar că avem o mare problemă care nu e la noi, cei mulţi, ci în terenul guvernanţilor. Cinici, aceştia ne bat obrazul pentru că le suntem nerecunoscători: în timp ce ei muncesc de se spetesc, noi ne luăm după perfida opoziţie şi cârcotim pe la colţuri.


Să ne fie ruşine, zău aşa!

 

Autor Victor Nafiru 29 Martie 2014, 13:44 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii