Iresponsabilitate şi nesupunere

De Victor Nafiru 15 Iunie 2011, 23:46 Din vest
Regionalizarea României, în varianta propusă de PD-L şi Traian Băsescu, poate avea efect de bumerang.

Mai mult decât atât, creează premisele unor tensiuni reale în rândul maghiarimii de la noi. Sau cel puţin aşa lasă să se înţeleagă declaraţiile de până acum ale liderilor UDMR.

Nici Kelemen Hunor, nici Marko Bela ori parlamentarii Uniunii, ca să nu mai vorbesc de extremiştii unguri, nu agreează o împărţire teritorial-administrativă din care să lipsească, expres, Ţinutul Secuiesc şi, dacă n-ar fi cu supărare, Partium-ul, cu judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare. Liderii maghiari contraatacă virulent propunerea Puterii şi, cel puţin la nivelul declaraţiilor, unii dovedesc iresponsabilitate.

Aşa cum este Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care ameninţa că, în cazul în care Traian Băsescu nu va fi de acord cu Ţinutul Secuiesc, UDMR şi biserica maghiară nu se vor mai supune civic. Mai mult, „în primă fază UDMR va ieşi în stradă paşnic, fără arme, aşa cum a dovedit în ultimii 20 de ani că ştie s-o facă“. O declaraţie belicoasă ca asta are darul să arunce în aer nu doar relaţiile Uniunii cu PD-L, ci şi fundamentul statului de drept. Încrâncenarea ungurilor este cu atât mai mare cu cât nu au fost consultaţi în coaliţie asupra acestui aspect extrem de delicat pentru ei.

Deşi Tamas Sandor nu spune ce vor face ungurii după faza „paşnică“ de protestat în stradă, este clar că lucrurile nu vor rămâne aşa cum le-a gândit Traian Băsescu. Ţinutul Secuiesc a fost şi rămâne un punct nevralgic de-a lungul ultimilor 90 de ani. Mai mult ca niciodată, ungurilor li se oferă acum ocazia să viseze cu ochii deschişi la refacerea hărţii cu Ungaria Mare. Iar acest prilej le este dat nu de conjunctura internaţională, ci chiar de politicienii români, la fel de iresponsabili în tot ce fac.

Semnalul de alarmă pe care îl trage istoricul Dinu C. Giurescu mi se pare relevant pentru momentul acesta: „Am asistat odată la prăbuşirea frontierelor României, în 1940, ca elev de liceu. N-aş vrea să asist a doua oară la prăbuşirea hotarelor ţării prin voinţa factorilor politici interni“.

 

Autor Victor Nafiru 15 Iunie 2011, 23:46 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate