HARCOV, privit cu (i)responsabilitate

De Victor Nafiru 20 Iunie 2011, 23:18 Din vest
Înainte de a ajunge ministrul Culturii şi preşedinte al UDMR, auzisem despr Kelemen Hunor că e un tip foarte aprig. Că pe lângă el, Marko Bela e un copil nevinovat. Sincer, nu am crezut în radicalismul unui lider maghiar care ţine cu orice preţ să rămână la guvernare. Turnura luată de ultimele evenimente provocate de o posibilă reorganizare teritorial-administrativă schimbă datele problemei.

Kelemen Hunor ameninţă că dacă se forţează dizolvarea judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, ungurii vor ieşi în stradă. Nu ştiu dacă declaraţia liderului UDMR este iresponsabilă sau nu. Cert este că a fost făcută nu doar în calitatea de preşedinte al Uniunii, care la urma-urmei ar fi de înţeles, ci şi din cea de membru al Guvernului României, iar acest lucru înseamnă că Boc chiar are o problemă. Că situaţia riscă să scape de sub control pentru că, colegii lui Hunor sunt convinşi că nu doar ungurii vor ieşi în stradă, ci şi locuitorii din alte judeţe. „Foarte multă lume“, după cum s-a exprimat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Asta ce înseamnă? Că se va aprinde scânteia unei revolte populare de mare intensitate după modelul Laszlo Tokes? Că doar în judeţele cu etnici maghiari vom asista la proteste de stradă? Sau că PD-L şi Traian Băsescu le va face încă o concesie ungurilor, doar de dragul de a se menţine la Putere?

Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat la aceste declaraţii, sunt reacţiile oamenilor simpli, gata să-şi facă dreptate singuri într-o dispută pe care nu ei au creat-o, ci cei care conduc România. Cel puţin la nivel declarativ, pe ei nu-i mai interesează nici Boc, şi nici PD-L. Şi nici măcar politica de dezbinare dusă de Traian Băsescu. Problema lor este de a se răfui cu maghiarii, iar pentru asta era nevoie de un simplu pretext care să le reamintească trecutul istoric. Iar pretextul le-a fost oferit de declaraţiile liderilor UDMR. Nici măcar realitatea dată de miile de căsătorii mixte ori de relaţiile interumane statornicite în timp, nu ar mai conta în astfel de situaţii.

De la declaraţii belicoase şi până la confruntări în stradă, nu ar mai fi decât un pas. Istoria recentă, cu ale ei exemple din fosta Iugoslavie, stă mărturie în acest sens.

 

Autor Victor Nafiru 20 Iunie 2011, 23:18 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate