Când Siliştea-Gumeşti nu-i totuna cu Ministerul de Interne

De Victor Nafiru 05 Ianuarie 2017, 11:45 Din vest

Niciodată în cei 25 de ani ai săi de existenţă, PSD (fost PDSR) nu a fost mai puternic controlat de un singur om, așa cum este acum când Liviu Dragnea l-a transformt într-un SRL în care este unic acționar. Până acum mai exista câte o grupare rebelă în partid, fie că acesta era condus de Ion Iliescu, fie că îl avea la timonă pe Adrian Năstase. Nu mai vorbim de perioadele de sub domnia lui Mircea Geoană ori Victor Ponta. Repet, ca acum niciodată nu s-a întâmplat să existe o singură voce și o singură voință. Dacă Dragnea a zis verde, păi verde a rămas, ceea ce mi se pare ciudat pentru un partid cu mulți grei mofturoși și cu un președinte care face doar ce vrea el.

A dovedit-o la nominalizarea lui Sevil Shaiddeeh ca prim-ministru, fără să se consulte cu ceilalți lideri din partid, și continuă să joace tare, propunând-o din nou pe aceasta pentru funcția de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Dacă nu ar fi fost scandalul respingerii propunerii de premier, aș fi înțeles, dar așa Liviu Dragnea pare să ne sfideze pe toți și să ne spună că are un război personal cu președintele Klaus Iohannis și, indiferent de consecințe, îl va duce până la capăt. Altfel spus, o caută cu lumânarea, doar să ne arate nouă că e tare. Cel mai tare dintre actualii politicieni. E o demonstrație de forță care, cu siguranță, se va întoarce împotriva sa.

Și tot pentru că așa a decis el, și nu numai el, a băgat-o în guvern și pe prefecta de Teleorman, propunând-o ministră peste toți agenții, subinspectorii, comisarii și chestorii din Poliția Română. Gurile rele spun că viitoarea ministereasă habar nu are de comenzi precum: „stânga-mprejur!“, „pe umăr, arm!“ sau „salt-culcat!“ și „la loc comanda, milițian neinstruit“, pe motiv că la facultatea pe care a absolvit-o se preda ecologia și nicidecum tehnica folosirii pistoletului TT, cum se ia în cătare o țintă vacă ori cum i se spune hainei pe care o poartă polițiștii. Până când Carmen Dan va învăța toate aceste amănunte, este posibil să i se termine mandatul. Oricum, saltul de la secretar-dactilografă la o școală din Videle și referent de bancă Agricolă și până la un minister cu atâtea trese și epoleți l-ar fi făcut invidios până și pe Moromete și ai lui din Siliștea Gumești, sat pe care, bănuim, că aceasta îl știe nu doar din romanul lui Marin Preda.

Îmi vine greu să scriu despre toate personajele ce vor ajunge să conducă ministere, pentru că, așa cum am auzit pe cineva la televizor, nu e bine să faci risipă de cuvinte. Mă voi limita la unul singur, pentru a înțelege de ce liberalii, pemepiștii și, mai nou, useriștii, spun peste tot că PSD este urmașul Partidului Comunist Român. Ei, bine, ministrul de externe va fi Teodor Meleșcanu, diplomat de carieră, care a servit țara sub Ceaușescu, a fost ministru de externe în Guvernul Văcăroiu, ministru numit de Băsescu într-un guvern condus de PD, ministrul Apărării în Cabinetul Tăriceanu, iar acum din nou ministru. Doar cu Gheorghiu-Dej nu a apucat să lucreze de-a lungul carierei de jumătate secol. Politic, Meleșcanu a trecut pe la FSN, PDSR, ApR, PNL, USL, ALDE. (Să mă ierte cei pe la care a trecut Meleșcanu, iar eu i-am omis în această enumerare). E drept, Meleșcanu este propunerea ALDE, doar că pixul a fost în mâna lui Dragnea care Dragnea, acceptă orice de dragul de a conduce Executivul din biroul său din Kiseleff.

 

Autor Victor Nafiru 05 Ianuarie 2017, 11:45 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii