Când Iri se visează primar

De Victor Nafiru 08 Ianuarie 2012, 15:39 Din vest
Dincolo de încrâncenare, de disputa care, de cele mai multe ori, se lasă cu înjurii, ameninţări şi calomnii, campaniile electorale au farmecul lor inegalabil, fapt ce se datorează în totalitate candidaţilor înscrişi în cursa pentru un loc la primărie ori în Parlament. Să recunoaştem, în ultimii ani numărul acestora e tot mai mic, dar să ne amintim de primii ani de după ’90, când până şi într-o amărâtă de comună uitată de lume se luptau câte douăzeci de candidaţi pentru scaunul de primar.

La câte partide erau pe atunci în România dar, mai ales, la câtă dorinţă de afirmare aveau unii aşa-zişi politicieni, nici nu mai mira faptul că, pe lângă candidaţii care contau cu şanse reale, se strecurau şi unii care aveau darul să descreţească frunţile oamenilor. Prin programele lor politice, prin felul în care îşi duceau campania, ei făceau deliciul presei şi al alegătorilor de toate culorile politice.

Să ne amintim de Ion I. Brătianu, cunoscut în istorie ca Brătianu-Cartof, după numele tuberculului cu care se prezenta de fiecare dată la întâlnirile cu alegătorii. Sau de Gheorghe Popilean, care îi asigura pe bucureşteni că, la sfârşitul mandatului său, oricine îşi va putea lăsa fără frică portofelul în stradă. Candidaţi gen clown au fost marele vindecător Mudava, Florin Nahorniac, ori celebrul revoluţionar şi politician al anilor ’90 Nica Leon. Nici unul dintre ei nu a contat în disputele de atunci, dar fiecare s-a mulţumit să fie pata de culoare a acelor alegeri.

Sincer, odată cu reducerea disputelor la cel mult patru-cinci candidaţi, nu mă aşteptam să mai întâlnesc astfel de competitori de duzină. Spre surprinderea naţiunii, un alt personaj-clown şi-a anunţat intenţia de a candida în toamnă la alegerile pentru Primăria Generală a Bucureştiului: Irinel Columbeanu. Anunţul lui Iri i-a surprins pe unii, iar pe alţii i-a amuzat de-a dreptul. Devenit celebru prin mariajul şi, mai apoi, divorţul cu Monica de la Bacău, Iri reprezintă o figură aparte pentru peisajul bucureştean. El nu va merge pe mâna unui partid, ci va apela la alte metode pentru a convinge populaţia să-l aleagă.

Dacă miticii nu-l vor lua în derâdere, este posibil ca Iri să facă o figură frumoasă, pentru că, vorba aia: bani are şi deştept e.

 

Autor Victor Nafiru 08 Ianuarie 2012, 15:39 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii