Băsescu mai câştigă un meci

De Victor Nafiru 12 Iunie 2011, 22:39 Din vest
Măsura reorganizării administrativ-teritoriale este una politică. Există şi raţiuni de ordin economic, însă graba cu care preşedintele Traian Băsescu vrea să se treacă la fapte demonstrează că nu atât partea economică primează în acest moment, cât dorinţa de a asigura continuitate actualei guvernări.

Băsescu ştie bine că, în condiţiile date, PD-L are şanse mici de a conduce ţara şi în următorii patru ani. Creşterea salariilor şi a pensiilor, anunţate pentru sfârşitul anului şi începutul lui 2012, nu vor putea şterge impresia proastă pe care a lăsat-o Boc şi ai lui în ultimii ani. Altfel de măsuri nu sunt suficiente, pe fondul nemulţumirilor generale. Este nevoie de ceva cu totul nou şi surprinzător, încât să dea peste cap toate înţelegerile preelectorale. În primul rând, Protocolul Uniunii Social Liberale de care, orice s-ar spune, îi este teamă. Şi atunci a apărut ideea cu grăbirea absorbţiei fondurilor europene. Naivii pot crede ce spun Băsescu şi ai lui, însă practica demonstrează contrariul. Ministerele Transporturilor şi Agriculturii nu fiinţează la nivelul judeţelor, ca să existe justificări pentru nefuncţionalitatea programelor şi proiectelor cu finanţări europene. Ele sunt conduse de oamenii preşedintelui şi, cu toate acestea, absorbţia fondurilor este nesemnificativă. Altfel spus, preşedintele şi premierul ne vând gogoşi.

Pentru aplicarea noii legi, Băsescu are nevoie de sprijinul ungurilor. Cum sunt gândite lucrurile în prezent, preşedintele are o problemă, dar sunt convins că o va rezolva într-un fel sau altul. La aşa ceva se pricepe de minune. Nu ştiu ce le va da la schimb, dar am impresia că în zilele următoare îi va convinge de necesitatea asumării legii în guvern. Cum la fel va convinge o bună parte din populaţia ţării, fără mari eforturi. Doar prin discursuri populiste, în care va marşa pe dispariţia a 34 de structuri de conducere a inspectoratelor judeţene de poliţie, a tot atâtea consilii judeţene şi prefecturi, a sute de instituţii deconcentrate. Va înmulţi, va scădea şi aduna, va face calcule peste calcule, iar la urmă va trage linia şi va ieşi în faţa poporului cu dovezile susţinerii demersului său. Şi cum să nu fie de acord poporul cu el, când va auzi că vor fi daţi afară zeci de mii de poliţişti şi funcţionari publici? Abia aşteaptă să audă aşa ceva. E clar, avem de a face cu o politică perfidă, de dezbinare a păturilor sociale, pentru ca un partid să poată conduce în linişte.

În noua formulă administrativ-teritorială, PD-L va câştiga cel puţin patru cnezate, judeţe, voivodate sau cum s-or numi noile structuri teritoriale. Împărţirea s-a făcut în aşa fel, încât democrat-liberalii să nu piardă nimic din ceea ce deţin acum. Mai greu le va fi lui Băsescu şi Boc să-i mulţumească pe toţi baronii locali. Până acuma, şefi de feudă existau în fiecare judeţ. Fiecare era recunoscut ca baron pe tarlaua sa. Cu noua organizare, lucrurile se schimbă. Va apărea un naş, peste patru-şase judeţe, şi nişte boieri mai mici ce vor veni, periodic, să pupe mâna naşului şi care, sigur, nu vor fi mulţumiţi cu noul statut.

La câte orgolii există în PD-L, este greu de crezut că Frunzăverde sau Ostaficiuc vor accepta să asculte şi să execute ordinele lui Gheorghe Falcă, doar pentru că acesta este finul preşedintelui.

 

Autor Victor Nafiru 12 Iunie 2011, 22:39 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate