Analfabeţii Europei

De Victor Nafiru 13 Iulie 2011, 23:00 Din vest
Studiul anual întocmit de Uniunea Europeană relevă un fapt îngrijorător: peste 40 la sută dintre adolescenţii români de 15 ani, şi peste 38 la sută dintre elevii clasei a IV-a întâmpină dificultăţi serioase la citit. Cercetarea UE plasează România pe primul loc în Europa în privinţa analfabetismului la tinerii de până la 15 ani, cu un procent de 41 la sută.

Directorul unui liceu reşiţean povestea că, mulţi elevi ajung în clasa a IX-a fără să cunoască tabla înmulţirii, iar în clasa a X-a profesorii îi învaţă cum să dea bună ziua pe stradă şi cum să lege o discuţie cu o colegă. Oricâte rezerve aş avea în această privinţă, nu pot să nu le dau dreptate. Rezultatele obţinute la examenul de Bacalaureat din această vară m-ar contrazice în mod evident.

Până la revoluţie, elevii noştri făceau furori la olimpiadele şcolare internaţionale. Un olimpic român la fizică, chimie sau matematică era un fel de Nadia Comăneci la gimnastică. Ne băteam de la egal la egal cu sovieticii, chinezii, coreenii şi japonezii. Acuma, suntem analfabeţii Uniunii Europene, alături de bulgari, austrieci şi turci. Dezinteresul copiilor pentru studiu se vede de la o poştă, ca de altfel şi lipsa de implicare a familiei, mult prea ocupată cu alte probleme, ca să se mai intereseze de situaţia şcolară a odraslelor. Apoi, intervine lipsa de motivaţie a dascălilor şi a şcolii ca instituţie de pregătire a viitoarelor generaţii.

De când lumea, în România au dus-o bine doar acei profesori care au meditat copiii în particular. Profesorii de muzică, educaţie fizică, ştiinţele naturii, religie ori zoologie nu au avut această şansă. Pentru ei, salariul de la şcoală, şi acela de mizerie, constituie singura sursă sigură de venit. Lucrurile astea se cunosc şi nu cred că e nevoie să insistăm asupra lor, cu atât mai mult cu cât condiţia dascălului nu se va schimba prea curând, chiar dacă la guvernare ajung pesediştii, liberalii şi conservatorii. Pornind de la constatarea cercetării UE, aceea că, elevii noştri nici măcar nu sunt în stare să facă o conexiune între o informaţie găsită într-un text şi cunoştinţele din viaţa de zi cu zi, mă întreb cum de a fost posibil ca la BAC să li se ceară să compună un eseu cât timp cei mai mulţi abia reuşesc să citească un amărât de text? Nu ar fi fost mai nimerit să li se ceară să caracterizeze un personaj literar?

Să nu fi ştiut Ministerul Educaţiei despre existenţa studiului? Mira-m-aş. Sau, să fi făcut-o cu bună ştiinţă gândindu-se la nu ştiu ce combinaţii politice? Dacă e aşa, e grav pentru că, cineva a dorit cu orice preţ să arate că avem copii slabi pregătiţi dacă nu, chiar proşti.Un lucru, însă, este cert, şi din rândul acestor absolvenţi de liceu se vor ridica viitorii politicieni după principiul: „Nu
îţi trebuie multă şcoală, cât timp ai în spate partidul aflat la guvernare“.

 

Autor Victor Nafiru 13 Iulie 2011, 23:00 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate