A venit toamna!

De Victor Nafiru 03 Septembrie 2012, 15:29 Din vest
Calendaristic vorbind, 1 septembrie este prima zi de toamnă. Chiar dacă la prânz temperatura va ajunge la 33-34 de grade Celsius, dimineţiile au parfum de toamnă, de gutui şi mere-pere în panere. Să nu mai vorbesc de nopţile cu lună albastră, aşa cum a fost cea care tocmai trecu.

E vremea ei, după o vară toridă şi secetoasă, după un an plin de surprize. Septembrie este luna cântată de Nana Mouskouri şi Harry Belafonte, iar până anul trecut, 1 septembrie a fost ziua naţională a Libiei. De când cu căderea regimului şi uciderea colonelului Gadaffi, libienii au mutat-o în altă zi, mai norocoasă. La fel ca noi în decembrie ’89.

Prin tradiţie, toamna se numără bobocii. De câţiva ani, nu prea mai avem ce număra. Bobocii, fie ei de raţă, fie de gâscă, parcă s-au împuţinat tot mai mult, ajungând azi să-i numeri pe degete în gospodăria ţărănească. Adaptat la vremurile pe care le trăim cu toţii, ţăranul nostru preferă puii refrigeraţi din galantarele supermarketurilor. Adevărul e că, cu fiecare toamnă ce trece, tot mai tristă şi mai săracă devine cămara bunicii de altădată. Gospodinele de astăzi nu mai pun atâta preţ pe zacuscă, gogoşari şi castraveciori la borcan, ardei cu varză, compoturi şi magiun fie din comoditate, fie din cauza preţurilor ridicate la legume, fructe, apă, sare, oţet, zahăr şi conservant.

Septembrie este şi primul pas spre frunzele îngălbenite de pe aleile din parc, spre dealurile învăluite în ceaţă, burniţă şi frig, iar de-a lungul lui şi a lunilor ce stau să vină, ne urmăresc poezia lui Bacovia, tristeţea zilelor tot mai scurte şi ţipătul de despărţire al cocorilor, raţelor şi gâştilor care, oricât de sălbatice ar fi, tot ştiu să-şi găsească drumul la întoarcere acasă.
Totodată, această lună este şi un început de nou drum în viaţă, pentru ţâncii care deprind tainele alfabetului, pentru bobocii de liceu şi facultate, dar şi pentru fiica preşedintelui Băsescu care de astăzi devine o doamnă cu acte în regulă!

Şi pentru că e 1 septembrie, început de toamnă şi sfârşit de vară şi de săptămână, un „bună dimineaţa“ pentru toţi cititorii noştri, indiferent de anotimpul preferat.


 

Autor Victor Nafiru 03 Septembrie 2012, 15:29 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate